Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU, CSU en SPD ruziën over thema's voor coalitie-onderhandelingen

Kort nieuws - 11 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU, CSU en SPD komen woensdag voor het eerst samen om te praten over mogelijke coalitie-onderhandelingen. Nu al ruziën ze over thema's.

Politici van de CDU en de CSU hebben belangrijke eisen van de SPD, zoals gezinshereniging en de Bürgerversicherung, al afgewezen voor de eerste verkennende gesprekken beginnen. Ze vinden dat de SPD niet te veel eisen moet stellen en niet te veel tijd voor de onderhandelingen moet nemen. De SPD vindt dat Merkel aan zet is en de partij tegemoet moet komen. Zowel bij de christen- als bij de sociaaldemocraten benadrukken politici dat een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen nog steeds opties zijn.

Andere politici zijn optimistischer en zien overeenkomsten in de standpunten van hun partijen, zoals bij integratie en EU-hervormingen. Het SPD-bestuur wil vrijdag besluiten of het coalitie-onderhandelingen met de CDU en de CSU aangaat. Afgelopen donderdag gaf het SPD-partijcongres groen licht voor open gesprekken over het vormen van een GroKo, een zogenoemde grote coalitie van CDU/CSU en SPD. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger