Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD wil voorlopig akkoord aanpassen, CDU/CSU strikt tegen

Kort nieuws - 15 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD'ers willen aanpassingen in het akkoord dat CDU, CSU en SPD vrijdag na de verkennende gesprekken hebben bereikt. De CDU/CSU wil daar niets van weten.

Verkennende gesprekken en echte coalitie-onderhandelingen zijn twee verschillende dingen, aldus Malu Dreyer, SPD-minister-president van Rijnland-Palts zondag op de ARD. Zo wil ze dat bij de coalitie-onderhandelingen onder meer de Bürgerversicherung weer op tafel komt, een uniforme zorgverzekering voor iedereen in Duitsland. Die staat niet in het 28 pagina's tellende akkoord van de Sondierungsgespräche van afgelopen week. De christendemocraten willen niets weten van aanpassingen. Over het resultaat van de verkennende gesprekken valt niet meer te onderhandelen, zeggen verschillende toonaangevende CDU'ers en CSU'ers.

De SPD legt het akkoord komende zondag, 21 januari, op een partijcongres aan de leden voor. Die moeten dan beslissen of op basis daarvan coalitie-onderhandelingen kunnen plaatsvinden. Er is veel scepsis binnen de SPD over een voortzetting van de grote coalitie. Het is aan de partijtop, onder meer partijvoorzitter Schulz en fractievoorzitter Nahles, de basis te overtuigen toch in te stemmen. Nahles sprak op Deutschlandfunk van een goed akkoord en verwijt tegenstanders van een grote coalitie binnen de SPD "moedwillig" negatief te zijn over het resultaat. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Lees hier de 'Ergebnisse der Sondierungsgespräche' (tagesschau, pdf)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger