Duitslandweb logo Duitslandweb

Meerderheid Duitsers wil niet weer een grote coalitie

Kort nieuws - 5 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een meerderheid van de Duitsers, 52 procent, wil niet weer een grote coalitie van CDU, CSU en SPD. Zondag beginnen verkennende gesprekken tussen de partijen over de vorming van een nieuwe regering.

45 procent van de ondervraagden van de ARD-peiling Deutschlandtrend is voor een grote coalitie (GroKo). In december, toen het SPD-partijcongres had ingestemd met onderhandelingen, was dat nog 61 procent. 53 procent van de Duitsers ziet Merkel (CDU) nog steeds het liefst als kanselier. Als de coalitie-onderhandelingen zouden mislukken, is 54 procent voor nieuwe verkiezingen. Het merendeel van de ondervraagden, 56 procent, is kritisch over de CSU. De partij heeft gezien haar grootte te veel macht binnen de CDU/CSU, zeggen zij. Lees meer bij tagesschau.de

De CDU/CSU en de SPD hebben afgesproken zo lang ze onderhandelen geen mededelingen te doen. De partijen zijn het erover eens dat de voortdurende updates vorig najaar bij de besprekingen voor de Jamaica-coalitie tussen de CDU, CSU, FDP en Groenen die onderhandelingen zwaar hebben belast. Lees meer bij n-tv

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger