Opmerkelijk: Raples voor scholieren
'Na de pauze zijn we weer fresh!'

Achtergrond - 26 mei 2011

Rapdocent ‘Spax’ houdt Duitse scholieren met Hiphop bij de les. Op een middelbare school in achterstandswijk in Hannover wordt  ‘rappen’ als schoolvak aangeboden. “Foute woorden bestaan niet.”

Opmerkelijk: Raples voor scholieren
© flickr.com/Ralf Heid/cc

“Ich hasse es, mich selbst unter Druck zu setzen und mein wahres Ich falsch einzuschätzen” (ik haat het om mezelf onder druk te zetten en mijn ware ik verkeerd in te schatten - red.), rijmt de 15-jarige Emre en oogst meteen lof van zijn medescholieren. `Haat en liefde` is het onderwerp waarover de scholieren hun eigen rapsong schrijven. Uiteindelijk nemen ze hun compositie allemaal op in een studio.

De Geschwister-Scholl-Schule is volgens Der Spiegel uniek met dit vak. Hoewel muziekles op scholen erg onpopulair is, wordt muziek in de vrije tijd juist heel positief gewaardeerd, aldus muziekpedagoog Hans Bäβler van de Hogeschool voor Muziek, Theater en Media in Hannover. Hierdoor blijft veel potentieel onbenut. Muziekdocenten moeten zich volgens hem meer oriënteren op de muziekwerelden waarin de scholieren leven.

De lessen aan de Geschwister-Scholl-Schule in Hannover bevestigen deze verwachting. De kinderen zijn uiterst gemotiveerd, zelfs in het zesde lesuur, schrijft Der Spiegel. “We hebben geprobeerd onze gevoelens te erkennen” vertelt een van de scholieren enthousiast. In de toekomst moeten dit soort projecten vaker plaatsvinden, benadrukt Bäβler. Het gaat niet alleen om rapmuziek, alle muziekgenres kunnen onderdeel van het onderwijs zijn. “Van workshops met experts, ongeacht het genre, profiteren niet alleen de scholieren, maar ook de docenten. De gemeenschapszin is vooral in de kunst, zonder goed of fout, heel erg waardevol”.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger