Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-voorzittersverkiezing: toon wordt harder

Kort nieuws - 6 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vrijdag kiest de CDU een nieuwe voorzitter. Na een serie levendige debatten met de drie belangrijkste kandidaten wordt de toon vlak voor het CDU-congres harder. Na Bondsdagvoorzitter Schäuble spreekt nu ook minister van Economische Zaken Altmaier zijn voorkeur uit.

"Een damdoorbraak" noemt Altmaier Schäubles uitspraken in de Frankfurter Allgemeine Zeitung van woensdag. Daarin hield Schäuble, een man met veel invloed in de CDU, een stevig pleidooi voor Merz als de man die Merkel moet opvolgen. Merz geldt als tegenpool van Merkel, zijn grootste concurrrent in de strijd om het CDU-voorzitterschap is Merkel-vertrouweling Annegret Kramp-Karrenbauer.

Het is voor het eerst sinds 1971 dat de CDU uit verschillende kandidaten voor het voorzitterschap kan kiezen. Dat heeft tijdens acht reginale CDU-conferenties tot levendige debatten binnen de partij geleid, maar er leefde ook de vrees dat de strijd de CDU zou verdelen. Tot nu toe hebben de meeste CDU'ers geen voorkeur uitgesproken voor een van de kandidaten. De verschillende afdelingen hebben ook, anders dan bij andere kwesties op partijcongressen soms het geval is, geen stemadvies meegegeven aan de gedelegeerden die vrijdag de nieuwe voorzitter kiezen. 

Mede daarom toont Altmaier zich geïrriteerd door Schäubles uitspraken. "Uit respect voor de gedelegeerden" wilde hij tot nu toe niet zeggen op wie hij zou stemmen. Nu spreekt hij alsnog zijn voorkeur uit voor Kramp-Karrenbauer. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Bij de 'Europawahl' zijn Die Grünen de tweede partij geworden, vóór de SPD. De AfD scoort in Oost-Duitsland.

Lees meer

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

De vierde regering van Merkel is een jaar aan het werk. De vraag is hoe lang het kabinet nog heeft.

Lees meer

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

De AfD wordt steeds meer beïnvloed door extreem-rechts. Dat baart de Verfassungsschutz zorgen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger