Duitslandweb logo Duitslandweb

Schäuble spreekt steun uit voor Merz als opvolger van Merkel

Kort nieuws - 5 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

"Het zou het beste zijn voor het land als Friedrich Merz een meerderheid krijgt op het partijcongres." Dat zegt Bondsdagvoorzitter en invloedrijke CDU'er Wolfgang Schäuble vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hij houdt een krachtig pleidooi in de krant voor Merz als opvolger van Merkel.

De CDU kiest vrijdag op haar partijcongres in Hamburg een nieuwe voorzitter. Merkel was dat 18 jaar lang. Merz en mede-kandidaat Annegret Kramp-Karrenbauer maken de meeste kans te worden gekozen. De nieuwe voorzitter is logischerwijs ook de kanselierskandidaat van de CDU bij de volgende verkiezingen. 

Volgens Schäuble is Merz een overtuigd Europaan, een betrouwbare transatlanticus en een voorstander van de sociale markteconomie. Voor de profilering van de CDU is het belangrijk iemand met zo'n helder kompas aan de top te hebben, aldus Schäuble.

Dat Schäuble (76) zijn steun uitspreekt, is opvallend. Hij heeft veel aanzien in de partij, was zelf partijvoorzitter en heeft meerdere ministeries geleid. Al langer is duidelijk dat hij achter Merz' kandidatuur staat. Nu de strijd tussen Merz en Kramp-Karrenbauer zo spannend is, wil hij zijn invloed laten gelden. Veel CDU-gedelegeerden die vrijdag de nieuwe voorzitter kiezen, zeggen nog niet te weten op wie ze gaan stemmen.

Merz geldt als de tegenpool van Merkel, Kramp-Karrenbauer als haar vertrouweling. Veel CDU'ers willen een breuk met Merkels koers, maar Merz heeft de afgelopen weken met verschillende uitspraken veel kritiek geoogst. In de peilingen onder CDU-kiezers ligt Kramp-Karrenbauer voor. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger