Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers kopen 27 miljoen kerstbomen

Kort nieuws - 17 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de weken voor Kerstmis worden in Duitsland ongeveer 27 miljoen kerstbomen verkocht, becijfert de organisatie van kerstboomkwekers Bundesverband der Weihnachtsbaumerzeuger. Ondanks de droge zomer zijn de bomen nauwelijks duurder dan voorgaande jaren. 

Negentig procent van de Duitse bomen komt uit eigen land. De rest wordt geïmporteerd uit Denemarken.

Noordrijn-Westfalen (vooral het Sauerland), Schleswig-Holstein en Nedersaksen zijn de belangrijkste kerstboomgebieden. De 2000 tot 4000 Duitse producenten hebben samen ongeveer 30.000 tot 50.000 hectare in gebruik voor de kweek van kerstbomen. Veruit de populairste boom is de Noordman. Inheemse sparren zijn de betere optie voor het milieu, omdat ze minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben, maar die halen nauwelijks 7 procent marktaandeel.

Ook de biologisch gekweekte kerstboom is nog een zeldzaamheid: ongeveer 5 procent van de bomen is afkomstig van een kweker die zijn grond niet met gif onkruidvrij houdt, maar bijvoorbeeld met schapen of machinaal.

De gevolgen van de droogte van dit jaar merkt de consument pas over een jaar of acht, volgens een kweker die in een Duitse online-krant wordt geciteerd. Veel jonge aanplant heeft de droogte niet overleefd. Een boom heeft 8 tot 10 jaar nodig om tot kerstboom uit te groeien. Lees meer bij Bundesverband der Weihnachtsbaumerzeuger en bij Schutzgemeinschaft Deutscher Wald

Tags: milieu, kerst, bossen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Met een lezing in Amsterdam wil de Duitse protestbeweging Nederlandse 'oma's' inspireren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger