Duitslandweb logo Duitslandweb

Discussie over uitzetting asielzoekers na geweld in Beierse Amberg

Kort nieuws - 3 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een aanval van vier asielzoekers op willekeurige passanten in het Beierse Amberg eist minister van Binnenlandse Zaken strengere regels voor uitzetting. In Amberg zelf patrouilleren nu rechtse burgerwacht-groepen, waarschuwt de burgemeester van de stad.

In de nacht van zaterdag op zondag hebben vier asielzoekers in het Beierse Amberg twaalf willekeurige passanten aangevallen, van wie er een naar het ziekenhuis moest. De mannen zijn tussen de 17 en 19 jaar oud en komen uit Afghanistan en Iran. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) wil nu strengere uitzetregels invoeren. "Als asielzoekers geweld gebruiken, moeten ze het land verlaten", aldus de minister. Volgens zijn collega in Beieren Joachim Hermann (CSU) kan dat met de huidige regels niet. Een van de verdachten is minderjarig, twee anderen zitten in een asielprocedure en kunnen daarom niet worden uitgezet. De vierde man moet terug naat Iran, maar uitzettingen naar dat land gaan vaak niet door vanwege missende paspoorten, aldus Hermann.

Oppositiepartijen FDP, Groenen en Die Linke zijn tegen strengere uitzetregels. Niet de regels zijn het probleem, maar de Duitse procedures en de uitzetprakrijk. Die worden niet beter van strengere regels, zeggen zij.

In Amberg zelf partrouilleren nu rechtse burgerwacht-groepen, meldt burgemeester Cerny. De extreem-rechtse NPD postte op 1 januari een foto van patrouillerende burgers op haar Facebook-site. Cerny toont zich "geschokt" over de reacties op het geweld in zijn stad en spreekt van "haat en gewelddreiging" vanuit heel Duitsland. Lees meer bij Spiegel OnlineZeit Online en Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Tijdlijn: een moeizame regeringsvorming, ruzie over vluchtelingen en extreme droogte. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Kerk botst met staat over kerkasiel

Kerk botst met staat over kerkasiel

Steeds meer asielzoekers in Duitsland kloppen op de kerkdeur om uitzetting te voorkomen.

Lees meer

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Versoepeling Duitse abortuswet blijft pijnpunt

Artsen en politici strijden over de Duitse abortuswet. Ondertussen zijn er steeds minder artsen die abortussen uitvoeren.

Lees meer

Homoehe?

Homoehe?

"Ken je AKK?" vraagt een leerling aan docente Duits Iduna Paalman. "De opvolgster van Merkel. Ze schijnt tegen het homohuwelijk te zijn."

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger