Duitslandweb logo Duitslandweb

Discussie over uitzetting asielzoekers na geweld in Beierse Amberg

Kort nieuws - 3 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na een aanval van vier asielzoekers op willekeurige passanten in het Beierse Amberg eist minister van Binnenlandse Zaken Seehofer strengere regels voor uitzetting. In Amberg zelf patrouilleren nu rechtse burgerwacht-groepen, waarschuwt de burgemeester van de stad.

In de nacht van zaterdag op zondag hebben vier asielzoekers in het Beierse Amberg twaalf willekeurige passanten aangevallen, van wie er een naar het ziekenhuis moest. De mannen zijn tussen de 17 en 19 jaar oud en komen uit Afghanistan en Iran. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) wil nu strengere uitzetregels invoeren. "Als asielzoekers geweld gebruiken, moeten ze het land verlaten", aldus de minister. Volgens zijn collega in Beieren Joachim Hermann (CSU) kan dat met de huidige regels niet. Een van de verdachten is minderjarig, twee anderen zitten in een asielprocedure en kunnen daarom niet worden uitgezet. De vierde man moet terug naat Iran, maar uitzettingen naar dat land gaan vaak niet door vanwege missende paspoorten, aldus Hermann.

Oppositiepartijen FDP, Groenen en Die Linke zijn tegen strengere uitzetregels. Niet de regels zijn het probleem, maar de Duitse procedures en de uitzetprakrijk. Die worden niet beter van strengere regels, zeggen zij.

In Amberg zelf partrouilleren nu rechtse burgerwacht-groepen, meldt burgemeester Cerny. De extreem-rechtse NPD postte op 1 januari een foto van patrouillerende burgers op haar Facebook-site. Cerny toont zich "geschokt" over de reacties op het geweld in zijn stad en spreekt van "haat en gewelddreiging" vanuit heel Duitsland. Lees meer bij Spiegel OnlineZeit Online en Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De Duitse patiënt

De Duitse patiënt

In Duitsland is een kwaaltje geen kwaaltje, maar een zorgwekkende last. Daar is het gezondheidssysteem ook naar, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

De afvalscheiding

De afvalscheiding

Afvalscheiding is van groot Duits cultureel belang. Bij de vuilnisbak scheiden goede migranten zich van slechte, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger