Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer stelt alsnog omstreden immigratieplan voor

Kort nieuws - 10 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft vandaag alsnog zijn omstreden immigratieplan voorgesteld. Daarin heeft hij de afspraken die met de SPD over het asielbeleid zijn gemaakt niet meegenomen. De ruzie over zijn 'Masterplan Migration leidde bijna tot de val van het kabinet.  

Het is geen Masterplan van de regering maar van de minister van Binnenlandse Zaken, zei Seehofer vanmorgen bij de presentatie. Hij zou het plan een maand geleden al voorstellen, maar kreeg ruzie met Merkel over het weigeren van asielzoekers bij de grens. Na veel geruzie, vooral tussen de CDU en de CSU, bereikten de drie coalitiepartijen vorige week een compromis. Asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd, mogen bij de Duits-Oostenrijkse grens worden geweigerd als er afspraken met dat EU-land zijn gemaakt over het terugnemen van deze asielzoekers.

De SPD maakte bezwaar tegen de transitcentra waar de asielzoekers op hun terugkeer zouden moeten wachten. Dat zijn gesloten centra, aldus de SPD, en die wil ze niet. Daarop werd besloten tot transitprocedures. Maar Seehofer houdt in zijn presentatie vandaag toch vast aan de term transitcentra. Uiteindelijk worden de afspraken uitgevoerd zoals ze door de coalitiepartners zijn gemaakt, zei hij. Maar die zijn nog niet in deze versie van zijn plan opgenomen. Er komen ook nog wijzigingen na overleg met andere Europese landen en met de deelstaten, aldus Seehofer, en als hij daar rekening mee moet houden "moet ik elke dag wel iets aan het plan veranderen".

Met zijn Masterplan Migration wil Seehofer voor een strenger asielbeleid zorgen. Seehofer wil onder meer politiecontroles in het grensgebied uitbreiden. Met deze Schleierfahndung, een soort vliegende brigades, hoopt de politie asielzoekers te vinden die Duitsland niet in mogen. Zij moeten naar zogenoemde Ankerzentren worden gebracht, waar ze moeten blijven tot duidelijk is waar ze heen moeten. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Peter - 11 juli 2018 00:24

Het roer gaat om in Duitsland !

Reageer
H.Lodder - 10 juli 2018 14:26

Het werd hoog tijd dat het naieve Duitsland de zeilen op "'asiel"gebied bijstelt, maar links zal de plannen wel weer saboteren....

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

De SPD zoekt wederom een nieuwe voorzitter. Dat wordt een langslepend proces: heibel gegarandeerd.

Lees meer

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

De AfD is in Brandenburg en Saksen tweede partij geworden. Wat je moet weten over de deelstaatverkiezingen:

Lees meer

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

Met argusogen kijkt Duitsland naar de deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland komende zondag.

Lees meer

Kabinet schaft toeslag voor Oost-Duitsland vrijwel af

Kabinet schaft toeslag voor Oost-Duitsland vrijwel af

De meeste Duitsers hoeven vanaf 2021 geen toeslag meer te betalen voor de opbouw van Oost-Duitsland.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger