Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer stelt ontslag uit, wil vandaag nog een keer met Merkel spreken

Kort nieuws - 2 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer wil vandaag in een gesprek met kanselier Merkel een laatste poging doen om tot een oplossing in de asielstrijd tussen CDU en CSU te komen. Lukt dat niet, dan neemt hij ontslag als minister en CSU-voorzitter, zei hij vannacht.

Zondagavond laat werd na meer dan 7 uur overleg van de CSU-top in München bekend dat Seehofer wilde opstappen. Anderen uit de CSU-top, zoals fractieleider Dobrindt, hebben daarna geprobeerd hem daarvan af te houden. 

De CDU-top is bereid tot een gesprek met Seehofer, meldt persbureau dpa. Dat zou gepland staan voor vanmiddag om 17.00 uur. Om 14.00 uur is er volgens dpa een bijeenkomst van de CDU/CSU-fractie, dus van alle CDU- en CSU-afgevaardigden in de Bondsdag samen. Seehofer zei vannacht om 2 uur dat hij een laatste gesprek met Merkel wil voeren "in het belang van dit land en voor de slagvaardigheid van de coalitie en de regering - die we willen behouden". Het gaat daarbij alleen om de grenscontroles en het terugsturen van asielzoekers bij de grens, zei Seehofer. "Ik hoop dat het lukt. En dat is nu een tegemoetkoming van mij, dat we nog deze poging doen." Anders was zijn ontslag definitief geweest, aldus Seehofer. 

De CDU en de CSU strijden sinds twee weken over dit punt uit Seehofers immigratieplan. Seehofer wil asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd bij de grens kunnen weigeren. Merkel wil een Europese oplossing. De CSU gaf haar tot de EU-top van vorige week donderdag en vrijdag de tijd om een compromis te vinden. In Brussel sprak Merkel onder meer met Spanje en Griekenland af dat zij asielzoekers die bij hen staan geregistreerd terugnemen. Met 14 andere landen zou ze daar ook afspraken over maken, zei ze. Drie van die landen, Tsjechië, Polen en Hongarije, hebben dat zondag ontkend.

Zondagmiddag werd uit CSU-kringen duidelijk dat Seehofer Merkels Europese afspraken niet genoeg vond - tot verbijstering van de CDU, die in Berlijn bijeengekomen was voor overleg. Merkel had eerder op de dag in het jaarlijkse zomerinterview met de ZDF gezegd dat de EU-afspraken wat haar betreft hetzelfde effect hadden als Seehofers immigratieplan - een eis die Seehofer voorafgaand aan de EU-top had gesteld. 

Het CDU-partijbestuur heeft zich zondag achter de kanselier geschaard. CDU-secretaris-generaal Kramp-Karrenbauer zei in een verklaring zondagavond laat dat de CDU-top Merkels Europese koers steunt en dat een Duitse weigering van asielzoekers aan de grens het verkeerde signaal aan de Europese partners is. Merkel zelf waarschuwde eerder zondagavond voor een verzwakking van haar onderhandelingspositie in Europa als Duitsland een eigen, nationaal immigratiebeleid uitvoert, meldde persbureau dpa. Ze benadrukte bovendien het belang van de CDU-CSU-samenwerking.

Ook als Merkel en Seehofer tot een compromis komen, of als Seehofer met zijn ontslag een val van het kabinet zou voorkomen, is de vraag of de zusterpartijen nog kunnen samenwerken. Het vertrouwen tussen CDU en CSU is flink geschaad. Volgens Duitse media was een meerderheid van de CSU'ers in München zondag tegen Merkels koers in het asielbeleid en voor de uitvoering van Seehofers immigratieplan. Politicoloog Karl-Rudolf Korte sprak zondagavond bij de ZDF in een commentaar over een regeringsoorlog in plaats van een regeringscrisis. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger