Duitslandweb logo Duitslandweb

'Seehofer wil aftreden als minister en CSU-voorzitter'

Kort nieuws - 1 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Seehofer wil aftreden als minister van Binnenlandse Zaken en CSU-voorzitter. Dat melden Duitse media zondagavond. De CSU-top overlegt nog, CSU-fractievoorzitter Dobrindt zou het ontslag niet willen accpepteren. 

Het nieuws van Seehofers mogelijke aftreden volgde op een lange, spannede dag van crisisoverleggen bij de CDU in Berlijn en de CSU in München. Zij kwamen bijeen om de resultaten van de EU-top van donderdag en vrijdag over migratie te bespreken. Aan het begin van de CSU-vergadering zondagmiddag kwam naar buiten dat Seehofer de afspraken die Merkel in Brussel heeft gemaakt niet voldoende vindt. Voorafgaand aan de top had hij gezegd dat Merkels Europese afspraken hetzelfde effect ("wirkungsgleich") moesten hebben als zijn immigratieplan. Anders zou hij zijn plan alsnog - tegen Merkels wil in - uitvoeren. Dan had Merkel hem waarschijnlijk ontslagen. Eerder dit weekeinde wezen de signalen uit de CSU er juist op dat de zusterpartijen een compromis zouden vinden.

Bij de CDU werd zondag met verbijstering gereageerd op Seehofers kritiek, meldden Duitse media. Het CDU-partijbestuur heeft zich achter de kanselier geschaard. Secretaris-generaal Kramp-Karrenbauer zei in een verklaring zondagavond laat dat de CDU-top Merkels Europese koers steunt en dat een Duitse weigering van asielzoekers aan de grens het verkeerde signaal aan de Europese partners is. Merkel zelf waarschuwde eerder zondagavond voor een verzwakking van haar onderhandelingspositie in Europa als Duitsland een eigen, nationaal immigratiebeleid uitvoert, meldde persbureau dpa.

Alexander Dobrindt, fractievoorzitter van de CSU in de Bondsdag, zou Seehofers ontslag niet willen accepteren. Op dit moment overleggen Seehofer, Dobrindt, de Beierse minister-president Söder en enkele vertrouwelingen nog met elkaar. Het CSU-overleg duurde zondag veel langer dan gepland. Dat wijst erop dat de Beierse christendemocraten het niet eens konden worden over hun reactie op de strijd tussen CDU en CSU. Duitse media meldden dat het merendeel van de CSU'ers tegen de EU-afspraken en voor een nationaal immigratiebeleid zijn. Maar een deel van de CSU'ers wil het niet op een breuk tussen de zusterpartijen laten aankomen. Seehofer zou om 19.00 uur een persconferentie geven. Die werd steeds weer uitgesteld en heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Merkel wil met een reactie komen als Seehofer zijn statement heeft gegeven.

Het is onduidelijk wat de andere CSU-ministers in Merkels kabinet - Andreas Scheuer van Verkeer en Gerd Müller van Ontwikkelingssamenwerking - doen als Seehofer opstapt. Als zij ook opstappen, dreigt een regeringscrisis. Maar ook als alleen Seehofer opstapt, is de vraag of de regeringspartijen nog kunnen samenwerken. Politicoloog Karl-Rudolf Korte sprak vanavond bij de ZDF in een commentaar over een regeringsoorlog in plaats van een regeringscrisis.

De CDU en de CSU strijden sinds twee weken over een punt uit Seehofers immigratieplan. Seehofer wil asielzoekers die al in een ander EU-land geregistreerd staan bij de grens kunnen weigeren. Merkel wil een Europese oplossing. De CSU gaf haar tot de EU-top van donderdag en vrijdag de tijd om een compromis te vinden. In Brussel sprak Merkel onder meer met Spanje en Griekenland af dat zij asielzoekers die bij hen staan geregistreerd terugneemt. Met 14 andere landen zou ze daar ook afspraken over maken, zei ze. Drie van die landen, Tsjechië, Polen en Hongarije, hebben dat zondag ontkend. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Lees ook op Duitslandweb:
Zo zijn de Duitse grenscontroles geregeld

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger