Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Seehofer ook na crisistop nog niet eens over migratieplan

Kort nieuws - 14 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ook na een crisistop woensdagavond zijn kanselier Merkel en minister van Binnenlandse Zaken Seehofer het niet eens geworden over Seehofers migratieplan. Duitse media melden dat de CSU Merkel nu onder druk zet om voor vrijdag tot een oplossing te komen. 

Merkel en Seehofer hebben gisterenavond samen met de minister-presidenten Söder (CSU) van Beieren en Bouffier (CDU) van Hessen en met Kanzleramtsminister Braun (CDU) 2,5 uur met elkaar gesproken. Merkel is volgens persbureau DPA met een compromis gekomen, maar dat heeft niet tot een eind van de strijd geleid. 

Seehofer (CSU) wil vluchtelingen die al in een ander EU-land zijn geregistreerd, bij de grens kunnen terugsturen. Het is een onderdeel van zijn migratieplan dat hij dinsdag had willen presenteren. Dat ging niet door, omdat Merkel het niet met hem eens is. Merkel vindt dat vluchtelingen eerst moeten worden toegelaten voor kan worden bepaald of ze teruggestuurd moeten worden. Bovendien streeft ze naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. Dit onderdeel van Seehofers plan maakt dat moeilijker.

Rond het middaguur gingen de CDU- en de CSU-fracties gescheiden van elkaar in vergadering, melden Duitse media. Dat komt niet vaak voor. De parlementszitting is er speciaal voor onderbroken. Söder benadrukte vanmorgen dat zijn partij niet bereid is tot slechte compromissen: "Een Europese oplossing is alleen mogelijk als Duitsland zelf ook een duidelijk signaal afgeeft." Een deel van de CDU'ers neigt meer naar Seehofers standpunt dan naar dat van Merkel, maar er is vanuit de christendemocraten ook kritiek op de opstelling van de CSU. Volgens de Bild Zeitung heeft de CSU Merkel een ultimatum gesteld en moet er voor vrijdag een beslissing zijn genomen. Volgens de website van n-tv dreigt de CSU vrijdag een stemming in de Bondsdag af te dwingen.

Coalitiepartner SPD roept beide partijen op het met elkaar eens te worden. Vanmiddag treffen Merkel en Seehofer elkaar weer bij een bijeenkomst van de minister-presidenten van de deelstaten. Lees meer bij tagesschau.de en Bild.de

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger