Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel roept op tot 'null Toleranz' tegen antisemitisme en hetze

Kort nieuws - 28 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In een toespraak ter gelegenheid van de Holocaust-gedenkdag zondag heeft kanselier Merkel opgeroepen om geen enkele tolerantie tegenover antisemitisme en hetze te hebben.

Omdat er steeds minder Zeitzeugen in leven zijn die uit eigen ervaring over de Holocaust kunnen vertellen, is het belangrijk dat er een nieuwe vorm wordt gevonden om te herdenken. "Deze dag brengt in herinnering wat rassenwaan, haat en onmenselijkheid kunnen aanrichten", aldus Merkel in haar eigen video-podcast. Op veel plekken in Duitsland werden zondag de Joodse en andere slachtoffers van de nazi's herdacht. Ook in voetbalstadia werd stilgestaan bij de genocide op de Joden. Aanstaande donderdag houdt de Bondsdag een herdenkingsbijeenkomst.

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas waarschuwde in een interview in Die Welt: "Onze herinneringscultuur verbrokkelt, ze wordt bedreigd door extreem-rechts." We mogen niet accepteren dat veel jongeren naar eigen zeggen vrijwel niks weten over de Holocaust, maande hij. Lees meer bij Zeit Online en bekijk de videopodcast

Lees ook het uitgebreide verhaal van Tagesspiegel over hoe over de Holocaust onderwezen kan worden: Wie vermittelbar ist das Wissen über den Holocaust heute?

Tags: holocaust

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger