Holocaust-gedenkdag: Scholz maant tot meer herdenken
Kort nieuws - 27 januari 2025 - Auteur: Redactie DuitslandwebVandaag, maandag 27 januari, is het 80 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz in Polen door het Russische leger werd bevrijd. De dag van de bevrijding van dit kamp is de internationale Holocaust Remembrance Day. Kanselier Olaf Scholz, bondspresident Frank-Walter Steinmeier, de voorzitter van de Bondsraad en de vice-voorzitter van de Bondsdag, vice-kanselier Robert Habeck en minister van Financiën Jörg Kukies zijn naar Polen gereisd om de herdenking in Auschwitz bij te wonen.
Kanselier Scholz zei voorafgaand aan de herdenking dat de maatschappij moet zorgen dat jongeren meer over de Holocaust te weten krijgen. "Het moet ons bedrukken dat veel jonge mensen in Duitsland nauwelijks nog iets weten over de Holocaust", zei Scholz tegen verslaggevers van Duitse kranten. Het is een opdracht aan iedereen om dat te veranderen, voegde hij daaraan toe.
Verontwaardiging was er afgelopen weekeinde om de woorden van techmiljardair Elon Musk. Die werd live bijgeschakeld bij een AfD-verkiezingsbijeenkomst en riep de Duitsers op niet te veel stil te staan bij de Duitse schuld, waarmee hij de verantwoordelijkheid voor de Holocaust bedoelde. Zijn oproep sloot aan bij een geluid dat vaker te horen is vanuit de AfD.
Duitsland gedenkt sinds 1996 de miljoenen slachtoffers van de Holocaust. De Duitse Bondsdag heeft woensdag 29 januari een Gedenkstunde, een herdenkingsbijeenkomst, om de nazi-misdaden te gedenken. De bijeenkomst, met toespraken, getuigenverhalen en muziek, wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de hoogste staatsorganen. Lees meer bij Tagesschau
Het archief- en documentatiecentrum Arolsen Archives in de Duitse plaats Bad Arolsen vraagt rond de Holocaust Remembrance Day aandacht voor een bijzonder project via de #everynamecounts challenge. Het archief heeft informatiekaarten over miljoenen slachtoffers van het nationaal-socialisme ingescand, maar om die gegevens doorzoekbaar te maken, moeten ze in een database worden ingevoerd. Meer dan 200.000 vrijwilligers wereldwijd doen daar al aan mee en de stichting roept iedereen op ook een bijdrage te leveren. Lees meer bij Arolsen Archives
Lees ook op Duitslandweb: Tijdlijn Kriegsende - over Duitsland in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en de eerste maanden na de nederlaag
Holocaust-herdenking in de Bondsdag in het teken van lhbtiq-slachtoffers
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
TikTokvideo’s over nationaal-socialisme
Susanne Siegert bereikt vele tienduizenden met haar video's over nazi-misdaden en concentratiekampen, via Tiktok en Instagram.
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
Reacties
Geen reacties aanwezig