
Bondspresident Steinmeier in Polen voor Auschwitz-herdenking
Kort nieuws - 27 januari 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebPresident Steinmeier is vandaag met talrijke andere staatshoofden bij de herdenking van de bevrijding van nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen aanwezig. Kanselier Merkel herdenkt de bevrijding van het kamp, vandaag 75 jaar geleden, in Berlijn.
Bondspresident Steinmeier spreekt vandaag in zijn werkpaleis Bellevue met drie Holocaust-overlevenden. Met hen vertrekt hij daarna naar Polen voor de internationale Auschwitz-herdenking. Daar zijn veel staatshoofden en regeringsleiders aanwezig, namens Nederland koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Vorige week sprak Steinmeier als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij benadrukte daar de Duitse verantwoordelijkheid om aan de Holocaust te blijven herinneren en om te strijden tegen antisemitisme.
Kanselier Merkel is niet bij de herdenking in Auschwitz, zij bezocht het kamp in december. Toen zegde zij 60 miljoen euro toe voor het behoud van Auschwitz als gedenkplaats. De kanselier ontvangt vandaag in Berlijn de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki. Samen met hem bezoekt ze een benefiet- en herdenkingsconcert in de Berliner Staatsoper onder leiding van dirigent Daniel Barenboim, en een interreligieuze kerkdienst in de Berliner Dom.
In de Duitse hoofdstad vinden vandaag veel herdenkingen plaats, zoals kransleggingen en het schoonmaken van Stolpersteine, goudkleurige vierkante 'struikel'-steentjes in straten die herinneren aan slachtoffers van het naziregime.
In Duitsland leeft de zorg over het toenemende antisemitisme, Steinmeier sprak er vorige week ook over tijdens de Holocaust-herdenking in Yad Vashem in Israël. In 2018 telde het Bundeskriminalamt 1799 delicten met een antisemitische achtergrond, een toename van 20 procent ten opzichte van 2017. Vorig jaar was de aanslagpoging op een synagoge in Halle door een rechts-extremist een grote schok. De aanslagpleger kwam de synagoge niet binnen, maar schoot daarbuiten twee mensen dood.
De aanslag in Halle heeft mensen in Duitsland wakker geschud, in de politiek en in de bevolking, zegt de voorzitter van de Duitse Centrale Joodse Raad Josef Schuster daar nu over. Hij noemde het zondag in het ARD-programma 'Bericht aus Berlin' opvallend hoeveel steunbetuigingen er na de aanslag volgden bij de Centrale Joodse Raad en ook bij hem persoonlijk, "in een mate die ik nooit eerder heb beleefd". Lees meer bij tagesspiegel.de, tagesschau.de, Süddeutsche.de en de website van de bondspresident
Zie ook:
Directeuren van Duitse concentratiekamp-bezoekerscentra melden dat provocaties toenemen
De factcheck-rubriek Faktenfinder van Tagesschau over Holocaust-ontkenning
Meer over het thema Holocaust-herdenking in Duitsland in ons Duitslandweb-archief
Lees meer:

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Reichsregierung, Deutsches Reich: terminologie uit de nazi-tijd is nog te vinden in Duitse wetten van nu.

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand
90 jaar geleden werd Marinus van der Lubbe gearresteerd voor de Rijksdagbrand in Berlijn. De Telegraaf-correspondent sprak hem op het politiebureau.
'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+
De Bondsdag gedenkt vrijdag de Holocaust. Voor het eerst is er aandacht voor de vervolging van homo's door de nazi's.
Reacties
Geen reacties aanwezig