Steinmeier vraagt in Polen om vergeving bij herdenking
Kort nieuws - 1 augustus 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Duitse president Frank-Walter Steinmeier is in Polen voor de herdenking van de Opstand van Warschau in 1944, vandaag precies 80 jaar geleden. Op een bijeenkomst met veteranen vroeg hij woensdagavond om vergeving voor het leed dat hen door nazi-Duitsland is aangedaan.
De opstand van Warschau (niet te verwarren met de opstand in het getto van Warschau in 1943) was een poging van Poolse verzetsstrijders om aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de nazi-bezetters uit de stad te verdrijven. De opstand, die op 1 augustus 1944 begon, werd na 63 dagen bruut neergeslagen door het Duitse leger (Wehrmacht). Warschau werd door de gevechten bijna volledig verwoest en ongeveer 200.000 mensen, merendeel burgers, kwamen om.
Steinmeier noemde de opstand van Warschau "een van de meest heroïsche hoofdstukken in de Poolse geschiedenis" en "een van de meest bloedigste hoofdstukken die Polen en Duitsland delen". Hij richtte zich tijdens de bijeenkomst in het bijzonder tot de aanwezige veteranen en vroeg hen om vergiffenis.
Steinmeier is de tweede Duitse president (na Roman Herzog in 1994,red.) die is uitgenodigd om te spreken op de herdenking in Polen. In zijn toespraak benadrukte hij dat hij blij is dat Polen en Duitsland inmiddels goede buren zijn geworden. Lees meer bij ZDF Heute en Deutsche Welle (DW)
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Ik benadruk: onderscheid glashelder 'Duits' en 'nazi-Duits' - jullie van D-web weten het, beter dan de meesten. Bach, Beethoven en Willy Brandt waren Duitsers maar geen nazi's; Hitler, Seyss-Inquart en Rauter waren wel nazi's maar geen Duitsers.
Speelt nu ook bij de opgraving van een 'Duitse' piloot - dus een nazipiloot, maar niet voor gem. Dokkum e.a. - Zie
https://www.rtvnof.nl/demonstratie-bij-opgraving-duitse-piloot-in-hallum-nooit-daders-herdenken/669816/
Arthur Graaff
nieuwswo2@yahoo.com