Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier vraagt in Polen om vergeving bij herdenking

Kort nieuws - 1 augustus 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier is in Polen voor de herdenking van de Opstand van Warschau in 1944, vandaag precies 80 jaar geleden. Op een bijeenkomst met veteranen vroeg hij woensdagavond om vergeving voor het leed dat hen door nazi-Duitsland is aangedaan. 

De opstand van Warschau (niet te verwarren met de opstand in het getto van Warschau in 1943) was een poging van Poolse verzetsstrijders om aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de nazi-bezetters uit de stad te verdrijven. De gevechten, die op 1 augustus 1944 begonnen, werden na 63 dagen bruut neergeslagen door het Duitse leger. Warschau werd bijna volledig verwoest en ongeveer 200.000 mensen, merendeel burgers, kwamen om. 

Steinmeier noemde de opstand van Warschau "een van de meest heroïsche hoofdstukken in de Poolse geschiedenis" en "een van de meest bloedigste hoofdstukken die Polen en Duitsland delen". Hij richtte zich tijdens de bijeenkomst in het bijzonder tot de aanwezige veteranen en vroeg hen om vergiffenis.

Steinmeier is de tweede Duitse president (na Roman Herzog in 1994,red.) die is uitgenodigd om te spreken op de herdenking in Polen. In zijn toespraak benadrukte hij dat hij blij is dat Polen en Duitsland inmiddels goede buren zijn geworden. Lees meer bij ZDF Heute en Deutsche Welle (DW)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger