Duitslandweb logo Duitslandweb

President Steinmeier wijst Poolse eis om herstelbetalingen af

Kort nieuws - 19 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Steinmeier heeft de Poolse eis om herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog afgewezen. 

De Poolse PiS-regering vindt dat Polen bij de Duitse herstelbetalingen na de Tweede Wereldoorlog flink is benadeeld. Dat liet de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz in augustus weten. Polen heeft bijzonder zwaar onder de Duitse bezetting geleden, zei hij, maar de herstelbetalingen waren "minimaal".

Duitsland beschouwt de discussie als gesloten sinds het twee-plus-vier-verdrag rond de Duitse eenwording in 1990, waarin het verenigde Duitsland zijn soevereiniteit terugkreeg. Daarin is afgesproken dat er geen verdere herstelbetalingen meer zijn gepland. Bovendien heeft Polen in 1953 van herstelbetalingen afgezien, zegt Duitsland. Volgens Polen gebeurde dat destijds onder druk van de Sovjet-Unie.

Steinmeier heeft de eis om herstelbetalingen afgewezen in een interview met een Italiaanse krant voorafgaand aan een staatsbezoek aan Italië. Hij benadrukte het belang van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de toekomst en sprak de hoop uit met Polen "verder te kunnen gaan op de weg van verzoening die eerder generaties met veel pijn en moeite zijn begonnen". Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Chris Eskes - 21 september 2019 10:40

PIS heeft snel geld nodig om hun 500 Plus programma te kunnen blijven financieren. Vlak voor de a.s. verkiezingen lokken zij kiezers met financiële douceurtjes met de afspraak als de kiezer meer wil in de toekomst zij dan ook moeten kiezen voor PIS.

Reageer
andree - 20 september 2019 09:21

ja dat vind ik een goed besluit want anders zouden die andere landen ook allemaal het zefde moeten ontvangen dus wel een goed idee

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Vaccinatie-advies in Duitsland tegen tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland tegen tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger