Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier spreekt als eerste Duitse president in Yad Vashem

Kort nieuws - 22 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Steinmeier spreekt donderdag als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij vertrekt vandaag voor een tweedaags bezoek naar Israël.

Steinmeier neemt in Israël deel aan het World Holocaust Forum 'Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitism' waar ook koning Willem-Alexander, de Franse president Macron, de Russische president Poetin, de Amerikaanse vice-president Pence en de Britse troonopvolger prins Charles aanwezig zijn.

Steinmeier bezoekt Israël in het kader van de 75e verjaardag van de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Hij zal in Israël ook met overlevenden van de Holocaust spreken.

Zijn lezing in Yad Vashem - in het Engels - zal zowel in Duitsland als in Israël nauwlettend worden gevolgd, schrijft nieuwssite tagesschau. Niet alleen omdat hij het eerste Duitse staatshoofd is dat daar spreekt, maar ook omdat het antisemitisme in Duitsland is toegenomen. Duitsland wordt door Israël wat dit betreft zeer goed in de gaten gehouden, aldus Felix Klein, coördinator antisemitismebestrijding van de Duitse regering. "Dat merk ik zelf ook. Alles wat ik daar publiekelijk over zeg, wordt in Israël direct geregistreerd." 

Steinmeier zal op 27 januari, de dag waarop Auschwitz in 1945 werd bevrijd, aanwezig zijn bij een herdenkingsbijeenkomst in Polen. Op 29 januari zal hij samen met de Israëlische president Rivlin in Berlijn in de Bondsdag spreken ter herdenking van de slachtoffers van het nationaal-socialisme. Lees meer bij tagesschau.de en op de site van de bondspresident

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger