Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier spreekt als eerste Duitse president in Yad Vashem

Kort nieuws - 22 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Steinmeier spreekt donderdag als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Hij vertrekt vandaag voor een tweedaags bezoek naar Israël.

Steinmeier neemt in Israël deel aan het World Holocaust Forum 'Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitism' waar ook koning Willem-Alexander, de Franse president Macron, de Russische president Poetin, de Amerikaanse vice-president Pence en de Britse troonopvolger prins Charles aanwezig zijn.

Steinmeier bezoekt Israël in het kader van de 75e verjaardag van de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Hij zal in Israël ook met overlevenden van de Holocaust spreken.

Zijn lezing in Yad Vashem - in het Engels - zal zowel in Duitsland als in Israël nauwlettend worden gevolgd, schrijft nieuwssite tagesschau. Niet alleen omdat hij het eerste Duitse staatshoofd is dat daar spreekt, maar ook omdat het antisemitisme in Duitsland is toegenomen. Duitsland wordt door Israël wat dit betreft zeer goed in de gaten gehouden, aldus Felix Klein, coördinator antisemitismebestrijding van de Duitse regering. "Dat merk ik zelf ook. Alles wat ik daar publiekelijk over zeg, wordt in Israël direct geregistreerd." 

Steinmeier zal op 27 januari, de dag waarop Auschwitz in 1945 werd bevrijd, aanwezig zijn bij een herdenkingsbijeenkomst in Polen. Op 29 januari zal hij samen met de Israëlische president Rivlin in Berlijn in de Bondsdag spreken ter herdenking van de slachtoffers van het nationaal-socialisme. Lees meer bij tagesschau.de en op de site van de bondspresident

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Reichsregierung, Deutsches Reich: terminologie uit de nazi-tijd is nog te vinden in Duitse wetten van nu.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger