Duitslandweb logo Duitslandweb

Steinmeier herinnert in Yad Vashem aan Duitse verantwoordelijkheid

Kort nieuws - 23 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondspresident Steinmeier heeft donderdag als eerste Duitse staatshoofd in het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem in Jeruzalem gesproken. Hij benadrukte de Duitse verantwoordelijkheid om aan de Holocaust te blijven herinneren en om te strijden tegen antisemitisme.

Steinmeier begon zijn rede in het Hebreeuws en vervolgde in het Engels uit repect voor de Holocaust-overlevenden in het publiek. "75 jaar na de bevrijding van Auschwitz sta ik als Duitse president voor u allen, beladen met een grote historische schuld", zei hij. Hij wil de Duitse verantwoordelijkheid recht doen. "Daaraan moet u ons meten." 

De bondspresident sprak over het toenemende antisemitisme: "De boze geesten tonen zich in een nieuwe gedaante." Helaas kan Duitsland niet zeggen dat het voor altijd uit de geschiedenis heeft geleerd, aldus Steinmeier, nu "haat en hetze toenemen" en "alleen een zware houten deur voorkomt dat een rechtse terrorist tijdens Jom Kippoer in een synagoge in Halle een bloedbad aanricht". 

De Duitse president nam in Israël deel aan het World Holocaust Forum 'Remembering the Holocaust: Fighting Antisemitism' waar ook koning Willem-Alexander, de Franse president Macron, de Russische president Poetin, de Amerikaanse vice-president Pence en de Britse troonopvolger prins Charles aanwezig waren. De herdenking vond plaats in het kader van de 75e verjaardag van de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz in Polen. 

Steinmeier is op 27 januari, de dag waarop Auschwitz in 1945 werd bevrijd, aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in Polen. Op 29 januari zal hij samen met de Israëlische president Rivlin in Berlijn in de Bondsdag spreken ter herdenking van de slachtoffers van het nationaal-socialisme. Lees meer bij tagesschau.de en op de site van de Bondspresident (toespraak oa in het Duits en Engels)

Update 4-2-2020: Yad Vashem heeft volgens Israelische media excuses aangeboden voor een video die tijdens de bijeenkomst werd vertoond. De video bevat volgens de organisatie een aantal fouten en onnauwkeurigheden. Zo wordt het Molotov-Ribbentrop-pact tussen Hitler en Stalin niet genoemd en worden Polen en ook Nederland op de kaart van 1942 getoond als vrij gebied, terwijl die landen toen waren bezet. De video lijkt de versie van de geschiedenis te ondersteunen die de Russische president Poetin verspreidt, en waarover een diplomatieke rel tussen Polen en Rusland is ontstaan. Lees meer bij Jerusalem Post

Reacties

Heino Simons - 24 januari 2020 09:48

Een indrukwekkend en tevens hoopvolle rede,met erkenning van schuld en het wegen duiden om het verwerken mogelijk te maken begint het proces ervan.
"Nie wieder" vraagt om het erkennen van het schuldig zijn.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand

'Gesprek met Van der Lubbe' na de Rijksdagbrand

90 jaar geleden werd Marinus van der Lubbe gearresteerd voor de Rijksdagbrand in Berlijn. De Telegraaf-correspondent sprak hem op het politiebureau.


Lees meer

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

Holocaust-herdenking in teken van lhbti+

De Bondsdag gedenkt vrijdag de Holocaust. Voor het eerst is er aandacht voor de vervolging van homo's door de nazi's.


Lees meer

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Een 97-jarige is veroordeeld voor medeplichtigheid aan nazi-misdaden. Waarom worden zulke processen nu nog gevoerd?


Lees meer

9-11: Duitslands Schicksalstag

9-11: Duitslands Schicksalstag

Woensdag herdenkt Duitsland de val van de Berlijnse Muur (1989) en de 'Novemberpogrome' (1938).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger