Duitslandweb logo Duitslandweb

Polen eist schadevergoeding van Duitsland voor WO II

Kort nieuws - 2 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op de dag dat Duitsland 83 jaar geleden Polen binnenviel, heeft voorzitter Kaczynski van de Poolse regeringspartij PiS aangekondigd dat Polen alsnog herstelbetalingen eist. Hij presenteerde een rapport dat de schade die Duitsland in Polen heeft aangericht becijfert op 1,3 biljoen euro.

Een woordvoerder van de Duitse regering heeft laten weten dat er geen nieuwe onderhandelingen komen over schadevergoeding.  Polen heeft in 1953 afgezien van verdere herstelbetalingen, aldus de woordvoerder in een schriftelijke reactie. Met het twee-plus-vier-verdrag, waarin de buitenlandpolitieke aspecten van de Duitse hereniging werden geregeld, is de kwestie van de herstelbetalingen volgens Duitsland definitief afgedaan. Duitsland erkent wel de politieke en morele verantwoordelijkheid voor de Tweede Wereldoorlog, voegde de woordvoerder toe.

Polen had nooit moeten afzien van herstelbetalingen, vindt de PiS. De partij heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk geopperd dat Duitsland alsnog moet betalen. In 2017 werd een parlementscommissie gevormd die met hulp van tientallen wetenschappers de hoogte van de schade hebben becijferd.  Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger