Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wijst Poolse eis om herstelbetalingen af

Kort nieuws - 4 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering heeft in een diplomatieke nota, een officieel diplomatiek bericht, de Poolse eis afgewezen om schade van de Tweede Wereldoorlog te vergoeden. Polen eiste vorig najaar herstelbetalingen ter waarde van 1,3 biljoen euro.

De afwijzing van de bondsregering komt niet onverwacht. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) had in oktober tijdens een bezoek aan Polen al laten weten dat het thema herstelbetalingen is afgesloten voor Duitsland. Nu heeft haar ministerie de Poolse regering officieel meegedeeld dat Duitsland de claim afwijst. "Volgens de bondsregering is de vraag naar herstelbetalingen en oorlogsvergoedingen nog steeds afgedaan en de bondsregering is niet van plan over deze kwestie in overleg te treden."  

Polen heeft zwaar geleden onder de nazi-bezetting. Het land is tot het bedrag van 1,3 biljoen euro gekomen via berekeningen van een parlementscommissie die in 2017 was ingesteld en die samenwerkte met tientallen wetenschappers. In september vorig jaar, op de 83e verjaardag van de Duitse inval in Polen, presenteerde voorzitter Kaczynski van de Poolse regeringspartij PiS een rapport met de claim en de berekeningen. In oktober overhandigde de Poolse regering de eis om herstelbetalingen officieel aan Duitsland, ook via een diplomatieke nota. Eerder deze week maakte Polen bekend de Verenigde Naties te hebben gevraagd om steun in de kwestie. 

Duitsland staat op het standpunt dat er geen juridische basis is voor de Poolse eis. Met het twee-plus-vier-verdrag van 1990, waarin de buitenlandpolitieke aspecten van de Duitse hereniging werden geregeld, is de kwestie van de herstelbetalingen volgens Duitsland definitief afgedaan. Bovendien, zo zegt de bondsregering, heeft de destijds communistische Poolse regering in 1953 verklaard af te zien van herstelbetalingen. Volgens de huidige nationaal-conservatieve Poolse regering is dat besluit van 1953 niet geldig, omdat het onder druk van de Sovjet-Unie tot stand zou zijn gekomen.

De Poolse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Arkadiusz Mularczyk noemt de Duitse afwijzing respectloos. Duitsland wil volgens hem in Polen zijn "invloed uitbreiden en behandelt Polen als een vazalstaat". Lees meer bij Tagesspiegel en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger