Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock belooft Oost-Europa steun in Warschau

Kort nieuws - 4 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) heeft maandag bij een werkbezoek aan buurland Polen Duitse steun voor Midden- en Oost-Europa toegezegd, in het licht van de oorlog in Oekraïne. De verwachting is dat ook de Poolse eis van herstelbetalingen aan bod zal komen bij het bezoek. (Geactualiseerd om 17.45 uur)

De minister sprak op de Duitse ambassade in Warschau over 'een innige vriendschap tussen Duitsers en Polen'. Daarnaast verzekerde zij Duitse steun aan Midden- en Oost-Europa naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. “Wij zullen er voor jullie zijn, zoals jullie er voor ons waren toen wij jullie het meest nodig hadden”, aldus Baerbock. “De veiligheid van Oost-Europa is de veiligheid van Duitsland.”

Dinsdag treft Baerbock haar Poolse collega Zbigniew Rau (PiS). Een kwestie die voor spanning zorgt is de aanhoudende eis van de PiS-regering dat Duitsland alsnog de schade van de Tweede Wereldoorlog vergoedt. Warschau eist 1,3 biljoen euro aan herstelbetalingen. Maandag ondertekende minister Rau het officiële verzoek. Baerbock zei op de afsluitende persconferentie dinsdagmiddag dat het thema herstelbetalingen is afgesloten voor Duitsland. De historische verantwoordelijkheid erkent Duitsland, daar zal nooit een streep onder worden gezet. Maar de vraag van herstelbetalingen is juridisch afgehandeld, aldus de minister.  Lees meer bij ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger