Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock bezoekt Charkov in Oost-Oekraïne

Kort nieuws - 11 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) heeft dinsdag een onverwacht bezoek aan de Oost-Oekraïense stad Charkov gebracht. Ze is daarmee het eerste lid van de Duitse regering dat sinds de oorlog naar Oost-Oekraïne is afgereisd. Baerbock beloofde tijdens het bezoek dat Duitsland meer wapens aan Oekraïne gaat leveren.

Annalena Baerbock reiste per trein naar Charkov en bezocht daar samen met haar Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba en de Oekraïense ambassadeur Oleksii Makeiv onder meer een energiecentrale en een kinderziekenhuis. Charkov is de op één na grootste stad van Oekraïne en ligt op slechts 50 kilometer afstand van de Russische grens. De stad behoort tot een van de zwaarst gebombardeerde Oekraïense steden. Een derde van de 1,5 miljoen inwoners is gevlucht.

De Duitse minister maakte tijdens haar bezoek duidelijk dat de Oekraïners op de solidariteit en verdere steun van Duitsland kunnen rekenen. Om de wintermaanden goed door te komen, zijn volgens Baerbock niet alleen extra brandstof en dekens nodig, maar ook "de levering van meer wapens die Oekraïne nodig heeft om landgenoten te bevrijden die nog onder de terreur van de Russische bezetting lijden", aldus de minister. Ook sprak Baerbock met collega Kuleba over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Ze riep Europa op om de komende winter "de plaats van Oekraïne in onze Europese familie niet uit het oog te verliezen".

Baerbock bezocht het land slechts een aantal dagen nadat de Duitse regering – na lang aarzelen – heeft besloten Marder-gevechtsvoertuigen aan Oekraïne te leveren. De Oekraïense regering heeft Duitsland ook om krachtigere Leopard 2-tanks gevraagd, maar de Duitse regering wil die voorlopig nog niet leveren. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger