Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Baerbock opnieuw in Kiev

Kort nieuws - 12 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock (Groenen), is zaterdag opnieuw in Kiev op bezoek geweest bij haar Oekraïense ambtgenoot. Oekraïne vraagt Leopard-tanks van Duitsland, maar Baerbock kon die niet toezeggen.

Het gesprek tussen Baerbock en Kuleba draaide vooral om wapenleveranties. Nu Oekraïne belangrijke terreinwinst boekt, zijn er snel extra wapens nodig om het tegenoffensief vol te houden. Oekraïne verwijt Duitsland dat het te lang twijfelt over wapenleveranties. "Elke dag dat iemand in Berlijn nadenkt of zich laat adviseren, sterven hier mensen omdat de tank niet is geleverd", zei Kuleba tijdens een persconferentie.

Kuleba maakte ook duidelijk dat dit niet aan Baerbock ligt. De taaiste gesprekken had hij met het ministerie van Defensie, zei hij. Baerbock geldt binnen de regering als een voorvechter voor meer wapenleveranties. Het Kanzleramt, waar SPD'er Scholz de scepter zwaait, en het ministerie van Defensie, met Christine Lambrecht -ook van de SPD - aan het hoofd, zijn terughoudender. Ze willen geen Duitse 'Alleingänge' en wijzen er op dat ook de VS nog geen tanks hebben geleverd. Concrete toezeggingen kon Baerbock volgens Duitse media dus niet doen in Kiev. Haar bezoek was vooral bedoeld om duidelijk te maken dat Duitsland Oekraïne blijvend steunt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger