Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock: 'Duitsland zou Polen toestaan Leopards te leveren'

Kort nieuws - 23 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) heeft zondag gezegd dat de Duitse regering Polen niet tegenhoudt wanneer het land Leopard 2-tanks wil leveren: "Op dit moment hebben ze het nog niet gevraagd, maar als ze het ons vragen, zouden wij dit niet verhinderen." Minister Habeck van Economische Zaken en Klimaat heeft dit eerder deze maand ook gezegd.

De Poolse minister-president Mateusz Morawiecki had eerder gezegd desnoods zonder Duitse exportvergunning Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Omdat de tanks van Duitse makelij zijn, moeten andere landen voor de export van deze tanks eerst toestemming krijgen van Duitsland.

Critici verwijten de Duitse regering de levering van Leopards door andere landen te  blokkeren. Baerbock weersprak dit op de Franse televisie. De Groenen-minister werd gevraagd wat Duitsland zou doen als Polen zonder Duitse vergunning hiertoe zou overgaan.

Hoewel door partners de druk op de Duitse regering flink wordt opgevoerd, heeft bondskanselier Olaf Scholz (SPD) zondag tijdens Duits-Franse regeringsconsultaties in Parijs geen uitspraken gedaan over de eventuele levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Wanneer Scholz een definitief besluit hierover neemt en waar dat van afhangt, blijft dus nog open.

De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) zei vrijdag in Ramstein dat onder de partnerlanden geen overeenstemming is over de Leopard-kwestie. Bovendien voegde Pistorius toe dat de indruk onjuist is dat alleen Duitsland blokkeert. Lees meer bij ZEIT Online en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger