Duitslandweb logo Duitslandweb

'Scholz wil Leopards toestaan als VS Abrams-tanks levert'

Kort nieuws - 19 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgens de Süddeutsche Zeitung en Bild heeft de Duitse kanselier Olaf Scholz tegen de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat hij bereid is de levering van Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne toe te staan als de Verenigde Staten de levering van Amerikaanse Abrams-tanks toestaan.

Duitsland wordt door veel Navo-partners onder druk gezet om de levering van Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne goed te keuren. Omdat de tanks in Duitsland worden gemaakt, moeten landen die Leopards aan Oekraïne willen afstaan, hiervoor toestemming vragen aan Duitsland. Ook wordt Duitsland zelf opgeroepen om de tanks te leveren. Het Duitse leger heeft volgens Duitse media ongeveer 350 Leopard 2-tanks. Producenten Rheinmetall en KMW hebben zelf mogelijk ook nog kleine voorraden. 

Scholz zou in een telefoongesprek met Biden hebben gezegd dat hij alleen Duitse tanks wil leveren als Biden de levering van Amerikaanse Abrams-tanks toestaat. Biden heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij geen Abrams wil leveren. Vandaag (donderdag) spreken de nieuwe Duitse defensieminister Boris Pistorius - net beëdigd - en de Amerikaanse minister Lloyd Austin elkaar in Berlijn. Vrijdag overleggen defensieministers van NAVO-landen op de Amerikaanse basis Ramstein over verdere steun aan Oekraïne. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger