Duitslandweb logo Duitslandweb

'Scholz wil Leopards toestaan als VS Abrams-tanks levert'

Kort nieuws - 19 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgens de Süddeutsche Zeitung en Bild heeft de Duitse kanselier Olaf Scholz tegen de Amerikaanse president Joe Biden gezegd dat hij bereid is de levering van Duitse Leopard-tanks aan Oekraïne toe te staan als de Verenigde Staten de levering van Amerikaanse Abrams-tanks toestaan.

Duitsland wordt door veel Navo-partners onder druk gezet om de levering van Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne goed te keuren. Omdat de tanks in Duitsland worden gemaakt, moeten landen die Leopards aan Oekraïne willen afstaan, hiervoor toestemming vragen aan Duitsland. Ook wordt Duitsland zelf opgeroepen om de tanks te leveren. Het Duitse leger heeft volgens Duitse media ongeveer 350 Leopard 2-tanks. Producenten Rheinmetall en KMW hebben zelf mogelijk ook nog kleine voorraden. 

Scholz zou in een telefoongesprek met Biden hebben gezegd dat hij alleen Duitse tanks wil leveren als Biden de levering van Amerikaanse Abrams-tanks toestaat. Biden heeft tot nu toe steeds gezegd dat hij geen Abrams wil leveren. Vandaag (donderdag) spreken de nieuwe Duitse defensieminister Boris Pistorius - net beëdigd - en de Amerikaanse minister Lloyd Austin elkaar in Berlijn. Vrijdag overleggen defensieministers van NAVO-landen op de Amerikaanse basis Ramstein over verdere steun aan Oekraïne. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger