Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland gaat Marder-gevechtsvoertuigen leveren

Kort nieuws - 6 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft donderdag toegezegd Marder-gevechtsvoertuigen te leveren aan Oekraïne. Hij deed dat in een gezamenlijke persverklaring met de Amerikaanse president Joe Biden. De VS sturen Bradley-gevechtsvoertuigen naar Oekraïne.

Woensdag had de Franse president Macron aangekondigd dat Frankrijk gevechtsvoertuigen (type AMX-10 RC) gaat leveren.

Aantallen zijn niet bekendgemaakt, maar volgens weekblad Der Spiegel wil Duitsland mogelijk veertig Marder-voertuigen leveren. De VS zou ongeveer veertig Bradley-voertuigen leveren. Scholz zegde verder een patriot-luchtafweersysteem toe. Duitsland regelt ook de training van Oekraïense soldaten op de voertuigen.

De aankondiging van de levering van Marder-voertuigen betekent een koerswijziging voor Duitsland. Scholz hield steeds vol dat Duitsland niet solistisch wil opereren en dat andere landen evenmin zware gevechtsvoertuigen leveren. Scholz wilde zich beperken tot wapensystemen die voor verdediging zijn bedoeld, uit vrees voor escalatie van de oorlog.

Nadat Macron de levering van de AMX-10 RC had aangekondigd en ook de VS al hadden laten weten de levering van Bradleys te overwegen, verviel het argument van Scholz om geen Duitse Alleingang te willen, duidt Der Spiegel. Of Duitsland binnenkort ook bereid is Duitse Leopard-voertuigen te leveren, is nog niet duidelijk. Oekraïne heeft Duitsland bedankt voor de toezeggingen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger