Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Pistorius zegt in Kiev Leopard 1-tanks toe

Kort nieuws - 8 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Reznikov dinsdag in Kiev de levering van meer dan 100 Leopard 1-tanks beloofd. Duitsland werkt hierin samen met Nederland en Denemarken. 

Pistorius - net drie weken in ambt - was op kennismakingsbezoek in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij had ook een ontmoeting met president Zelensky, die hem volgens Pistorius bedankte voor de Duitse steun.

Pistorius ontmoette in Kiev ook de Oekraïense militairen die naar Duitsland gaan om getraind te worden in het gebruik van de Leopard 2-tanks. De eerste veertien Leopard 2-tanks komen naar verwachting eind maart naar Oekraïne. Volgens Pistorius komen sommige landen die aanvankelijk hadden gezegd ook Leopard 2-tanks te willen leveren, nog niet over de brug met concrete toezeggingen. 

De Leopard 1A5-tanks die Pistorius toezegde, worden in etappes geleverd. De eerste twintig nog voor de zomer, en nog eens tachtig voor het eind van 2023, aldus de minister. Ze zijn al lang buiten gebruik en moeten eerst nog worden gereviseerd. In totaal heeft Duitsland voor 178 Leopard 1-tanks een exportvergunning afgegeven volgens Duitse media. Bekijk de video bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger