Duitslandweb logo Duitslandweb

Defensieminister Pistorius: Duitsland niet geïsoleerd

Kort nieuws - 24 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius heeft dinsdag gezegd dat het beeld onjuist is dat Duitsland geïsoleerd is in de discussie over levering van gevechtstanks aan Oekraïne. Hij zei dit tijdens een persconferentie samen met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg prees Duitsland voor de steun aan Oekraïne. Duitsland speelt volgens hem een sleutelrol en is een van de belangrijkste ondersteuners op financieel, militair en humanitair vlak. De Duitse regering publiceerde onlangs een lijst met militair materieel dat Duitsland al levert aan Oekraïne. Stoltenberg en Pistorius benadrukten beiden dat de NAVO geen partij mag worden in de oorlog. 

De gesprekken over het leveren van gevechtstanks zijn nog in volle gang, aldus Stoltenberg. Hij verwacht op korte termijn een besluit. Polen heeft ondertussen een exportvergunning aan Duitsland gevraagd voor de levering van Leopard-2-tanks. Het gaat volgens de BBC om 14 tanks. Duitsland zal die zorgvuldig en met spoed behandelen, heeft de regering laten weten. Polen vraagt de EU om mee te betalen aan de tanklevering. Lees meer bij Tagesschau

De beslissing over het al dan niet leveren van Leopard-2-gevechtstanks wordt genomen door kanselier Scholz. Die herhaalt steeds dat hij alleen in nauwe transatlantische afstemming zo'n stap wil zetten. Hij is er beducht voor dat Duitsland betrokken raakt in de oorlog. Een woordvoerder laat aan Tagesspiegel weten dat de onderhandelingen gaande zijn en dat dit proces beter loopt, naarmate het minder publiekelijk is.

Kritiek krijgt Scholz niet alleen uit het buitenland, maar ook van de grootste oppositiepartij CDU/CSU en van zijn coalitiegenoten Groenen en FDP. Toch zegt de regering dat Duitsland lang niet het enige land is dat terughoudend is met het leveren van gevechtstanks. Behalve Groot-Brittannië, Polen en Finland hebben andere landen nog geen toezeggingen gedaan. Van Duitsland wordt verwacht dat het land voorop gaat, maar dat wil het in deze kwestie niet. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger