Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland zegt Leopards nog niet toe

Kort nieuws - 20 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Duitse minister van Defensie Boris Pistorius heeft vrijdagmiddag laten weten dat er nog geen besluit is genomen over de levering van Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne. Pistorius zegde wel toe dat hij de Leopard-voorraden in Duitsland laat inventariseren, zodat snel kan worden gehandeld als het besluit eenmaal is genomen.

Alle ogen zijn gericht op Ramstein vrijdag. Op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Rijnland-Palts komen de defensieministers van de landen die Oekraïne steunen bijeen, vergezeld van hoge militairen. De druk op Duitsland is hoog om Leopard-gevechtstanks toe te zeggen. Duitsland kondigde vrijdag wel aan nog eens voor 1 miljard euro aan wapens en uitrusting beschikbaar te stellen, maar neemt de tijd voor een besluit over de Leopard.

Onder de partnerlanden is geen overeenstemming over de Leopard-kwestie, zei Pistorius, en voegde toe dat de indruk onjuist is dat Duitsland blokkeert. "Er zijn goede argumenten voor de levering, en goede argumenten tegen", citeert Der Spiegel de minister. Lees meer bij Der Spiegel

Eerder deze week meldden Duitse media dat kanselier Scholz de tanks alleen zou willen leveren als de VS Amerikaanse Abrams-tanks leveren. Donderdagavond zei de net benoemde minister Pistorius in interviews met ARD en ZDF dat hem van deze voorwaarde niets bekend is. Wel wil hij besluiten alleen in nauwe transatlantische afstemming nemen. Hij zei dat het complexe militaire besluiten zijn waarbij veel op het spel staat en dat die zorgvuldig en niet overhaast moeten worden genomen.  "We hebben ook een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Duitsland." Daarbij komt dat het Duitse leger zelf maar nauwelijks genoeg materieel heeft om aan verdedigings- en Navo-verplichtingen te voldoen.

In een extra uitzending van Brennpunkt deed de Oekraïense president Zelensky een emotionele oproep: "U kunt nog zes maanden praten, maar bij ons sterven mensen, iedere dag."

Duitsland is samen met Groot-Brittannië na de VS de grootste donor voor Oekraïne. Voor die steun is Zelensky Duitsland erg dankbaar, zei hij. Hij wilde ook de Duitse vrees wegnemen dat de Duitse tanks straks in Rusland worden ingezet. "Het is niet zo dat wij aanvallen, mochten daar zorgen over zijn. Deze Leopards zullen niet door Rusland rijden. We verdedigen ons." Bekijk de Brennpunkt-uitzending

Luister ook naar Duitslandweb-hoofdredacteur Wiebke Pittlik bij VRT Radio 1: De Ochtend

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger