Duitslandweb logo Duitslandweb

Onduidelijkheid over Nederlandse Leopard 2-tanks voor Oekraïne

Kort nieuws - 10 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie heeft vrijdagmorgen laten weten dat Nederland geen verzoek heeft ingediend om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren. Gisteren heeft de Nederlandse minister van Defensie Ollongren in de Tweede Kamer gezegd dat Nederland de 18 Leopard 2-tanks niet aan Oekraïne zal geven. Dat heeft de Duitse regering volgens Ollongren beslist. 

Nederland least de tanks van Duitsland. Eerder was geopperd dat Nederland de tanks van Duitsland zou kunnen kopen, om ze vervolgens aan Oekraïne te geven.

De woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie zei vrijdagmorgen dat de indruk onjuist is dat Duitsland de levering blokkeert. "Mij is niet bekend dat er een officiële aanvraag is geweest, die dan door de bondsregering zou zijn afgekeurd", aldus de woordvoerder tegenover persbureau DPA. Volgens DPA was er in het Nederlandse leger veel weerstand tegen het plan om de tanks te kopen en daarna aan Oekraïne te schenken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger