Duitslandweb logo Duitslandweb

Grieks parlement eist alsnog Duitse herstelbetalingen

Kort nieuws - 18 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Griekse parlement heeft er woensdagavond met een grote meerderheid mee ingestemd om herstelbetalingen van Duitsland te eisen voor de schade en het leed dat is aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse regering wijst de eis af.

De kwestie rond de herstelbetalingen belast de betrekkingen tussen beide landen al langer. In 2015 becijferde een Griekse commissie de Duitse oorlogsschuld aan Griekenland op bijna 280 miljard euro. In dat jaar eiste de Griekse regering onder meer dat Duitsland een door de nazi's afgedwongen lening terugbetaalt. Ook toen wees de bondsregering de eis af.

Het Griekse parlement heeft de regering van minister-president Tsipras nu opgeroepen alle benodigde diplomatieke en juridische stappen te zetten om herstelbetalingen van Duitsland te eisen. Tsipras noemde de herstelbetalingen woensdag in het parlement een "historische en morele plicht". Hij zei dat hij heeft gewacht die op te eisen tot de Europese financiële hulpprogramma's in het kader van de eurocrisis zijn afgelopen. Nu dat het geval is, is het tijd "dit hoofdstuk voor beide volken af te sluiten", aldus Tsipras.

De Duitse regering benadrukt dat ze zich bewust is van "de grote schuld en het grote leed dat Duitsland en de Duitsers in de nazitijd over Griekenland hebben gebracht". Maar wat haar betreft is de kwestie rond de herstelbetalingen afgehandeld. In 1960 heeft Duitsland ruim 115 miljoen DMark als individuele schadeloosstellingen aan Griekenland betaald, vooral voor joodse slachtoffers. En in 1990 is het twee-plus-vier-verdrag over de Duitse eenwording mede door Griekenland ondertekend. Daarin staat dat er geen verdere herstelbetalingen meer zijn gepland. 

Tijdens de Duitse bezetting van Griekenland zijn tussen 1941 en 1944 rond de 300.000 Grieken vermoord. De nazi's pleegden massamoorden in meerdere plaatsen. Bovendien dwong het nazi-regime een lening van bijna 500 miljoen Reichsmark af die nu met rente een paar miljard euro waard zou zijn. Volgens Duitsland valt die lening onder de afspraken die gemaakt zijn op de schuldenconferentie in Londen in 1953 en hoeft die niet meer te worden terugbetaald. Lees meer bij tagesschau.de en focus.de

Zie ook op Duitslandweb:
Griekse eis rakelt 'vergeten' financiële nazimisdaden op (feb. 2015) 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger