Grieks parlement eist alsnog Duitse herstelbetalingen
Kort nieuws - 18 april 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet Griekse parlement heeft er woensdagavond met een grote meerderheid mee ingestemd om herstelbetalingen van Duitsland te eisen voor de schade en het leed dat is aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse regering wijst de eis af.
De kwestie rond de herstelbetalingen belast de betrekkingen tussen beide landen al langer. In 2015 becijferde een Griekse commissie de Duitse oorlogsschuld aan Griekenland op bijna 280 miljard euro. In dat jaar eiste de Griekse regering onder meer dat Duitsland een door de nazi's afgedwongen lening terugbetaalt. Ook toen wees de bondsregering de eis af.
Het Griekse parlement heeft de regering van minister-president Tsipras nu opgeroepen alle benodigde diplomatieke en juridische stappen te zetten om herstelbetalingen van Duitsland te eisen. Tsipras noemde de herstelbetalingen woensdag in het parlement een "historische en morele plicht". Hij zei dat hij heeft gewacht die op te eisen tot de Europese financiële hulpprogramma's in het kader van de eurocrisis zijn afgelopen. Nu dat het geval is, is het tijd "dit hoofdstuk voor beide volken af te sluiten", aldus Tsipras.
De Duitse regering benadrukt dat ze zich bewust is van "de grote schuld en het grote leed dat Duitsland en de Duitsers in de nazitijd over Griekenland hebben gebracht". Maar wat haar betreft is de kwestie rond de herstelbetalingen afgehandeld. In 1960 heeft Duitsland ruim 115 miljoen DMark als individuele schadeloosstellingen aan Griekenland betaald, vooral voor joodse slachtoffers. En in 1990 is het twee-plus-vier-verdrag over de Duitse eenwording mede door Griekenland ondertekend. Daarin staat dat er geen verdere herstelbetalingen meer zijn gepland.
Tijdens de Duitse bezetting van Griekenland zijn tussen 1941 en 1944 rond de 300.000 Grieken vermoord. De nazi's pleegden massamoorden in meerdere plaatsen. Bovendien dwong het nazi-regime een lening van bijna 500 miljoen Reichsmark af die nu met rente een paar miljard euro waard zou zijn. Volgens Duitsland valt die lening onder de afspraken die gemaakt zijn op de schuldenconferentie in Londen in 1953 en hoeft die niet meer te worden terugbetaald. Lees meer bij tagesschau.de en focus.de
Zie ook op Duitslandweb:
Griekse eis rakelt 'vergeten' financiële nazimisdaden op (feb. 2015)
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Reacties
Geen reacties aanwezig