Griekse regering eist officieel herstelbetalingen van Duitsland
Kort nieuws - 5 juni 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Griekse regering heeft een officieel verzoek bij de Duitse regering ingediend om te onderhandelen over herstelbetalingen voor de schade en het leed dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangericht. Duitsland wijst het verzoek af.
De kwestie rond de herstelbetalingen belast de betrekkingen tussen beide landen al langer. In 2015 becijferde een Griekse commissie de Duitse oorlogsschuld aan Griekenland op circa 280 miljard euro. Minister-president Tsipras wilde pas geld van Duitsland eisen als de Europese financiële hulpprogramma's in het kader van de eurocrisis waren afgelopen, zei hij in april, toen het Griekse parlement hem opriep herstelbetalingen van Duitsland te eisen. Nu dat het geval is, is het tijd "dit hoofdstuk voor beide volken af te sluiten". Hij noemde de herstelbetalingen twee maanden geleden een "historische en morele plicht".
Voor de Duitse regering is de kwestie rond de herstelbetalingen afgehandeld. In 1960 heeft Duitsland ruim 115 miljoen DMark als individuele schadeloosstellingen aan Griekenland betaald, vooral voor joodse slachtoffers. En in 1990 is het twee-plus-vier-verdrag over de Duitse eenwording mede door Griekenland ondertekend. Daarin staat dat er geen verdere herstelbetalingen meer zijn gepland.
Tijdens de Duitse bezetting van Griekenland zijn tussen 1941 en 1944 rond de 300.000 Grieken vermoord. De nazi's pleegden massamoorden in meerdere plaatsen. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit.de
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig