
70.000 'Stolpersteine' houden slachtoffers nazitijd levend
Kort nieuws - 24 oktober 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet is inmiddels een bekend gezicht in Duitsland en ver daarbuiten: de goudkleurige vierkante steentjes in straten die herinneren aan slachtoffers van het naziregime. Dinsdag werd in Frankfurt de 70.000ste Stolperstein gelegd.
Vreugde over het ronde aantal is er volgens kunstenaar en initiator van het project Gunter Demnig niet. "Het zijn immers 70.000 stenen te veel." In 1992 legde hij voor het raadhuis in Keulen zijn eerste Stolperstein (letterlijk: struikelsteen). 25 jaar later zijn de Stolpersteine met de gegevens van Joden, zigeuners, homoseksuelen, gehandicapten en mensen die om politieke en religieuze redenen door de nazi's zijn vermoord in 24 landen te vinden.
De 70.000ste steen die in Frankfurt werd gelegd, is voor Willy Zimmerer, een gehandicapte man die in 1944 door de nazis werd omgebracht. Volgens Demnig is er lange tijd gezwegen over gehandicapte slachtoffers. Hij wil dat er meer Stolpersteine voor hen komen. Lees meer bij Deutsche Welle
Lees meer:

Keizer Wilhelm II vestigde zijn hoop op Hitler
Museum Huis Doorn maakte een expositie over de banden van de Duitse keizer en zijn familie met de nazi's.

DIA leest: Graphic memoir ‘Heimat'
Kunstenares Nora Krug tekende de zoektocht naar het oorlogsverleden van haar familie in een 'graphic memoir'.

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime?

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’
Een Holocaust-overlevende en een kleindochter van een SS’er geven samen gastles op een Duitse school.
Reacties
Geen reacties aanwezig