Duitslandweb logo Duitslandweb

Gedenksteentjes Stolpersteine gestolen in Berlijn

Kort nieuws - 6 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op verschillende plekken in Berlijn zijn Stolpersteine - struikelstenen in het Nederlands- uit het trottoir gesloopt en gestolen, werd maandag bekend. De kleine messing gedenksteentjes voor mensen die door de nazi's naar concentratiekampen zijn gebracht zijn een initiatief van kunstenaar Gunter Demnig. (Geactualiseerd 9-11-2017)

De Staatsschutz, de politiedienst voor politiek gemotiveerde misdaden, onderzoekt de diefstal. Maandagavond waren meer dan tien verdwenen stenen gemeld. De nacht daarop verdwenen weer drie stenen. 

Deze week, op 9 november, is juist een landelijke schoonmaakactie voor de steentjes gepland. 9 November is in Duitsland een gedenkdag, waarop onder meer de Kristallnacht - Reichspogromnacht in het Duits - wordt herdacht. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze Joodse synagogen, bedrijven en woningen. In de nacht zelf vielen 91 doden, in de dagen erna werden ongeveer 30.000 joodse mannen opgepakt en naar concentratiekampen gebracht. 

Demnig en zijn medewerkers hebben sinds 1996 naar eigen zeggen ruimschoots meer dan 60.000 Stolpersteine gelegd in 21 landen. De 70-jarige kunstenaar legt de handgemaakte stenen zoveel mogelijk zelf. Op elk steentje met messingplaatje staat de naam, geboortedatum, sterfdag en plaats van overlijden van het slachtoffer. Deze gegevens worden onder meer gevonden in de databank van het Bundesarchiv, waarin de Duitse slachtoffers van de jodenvervolging zijn opgenomen.

In Nederland is de eerste gedenksteen in 2007 gelegd, in Borne. Nu, tien jaar later, liggen de steentjes overal in het land. Op 2 november nog zijn in Amsterdam op 14 plekken nieuwe stenen geplaatst. (Meer hierover op de website van de Gemeente Amsterdam)

Lees meer over de diefstal bij Berliner Morgenpost

Lees ook op Duitslandweb: Stolpersteine: Kwestbare micromonumenten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'

In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger