Duitsland, Oostenrijk steunen Holocaustmuseum Amsterdam
Kort nieuws - 11 maart 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebManuela Schwesig, minister-president van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, heeft zondag een toespraak gehouden bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Ze deed dit als voorzitter van de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, en verving bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Duitsland droeg 4 miljoen euro bij aan de bouwkosten van het museum.
Schwesig benadrukte het belang van het gedenken van de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Voor antisemitisme is in Duitsland geen plek, zei ze. Ook de president van Oostenrijk, Alexander van der Bellen, sprak tijdens de bijeenkomst in de Portugese Synagoge. Hij benoemde de bijzondere verantwoordelijkheid van Oostenrijk. Arthur Seyss-Inquart, rijkscommissaris in het bezette Nederland, was een Oostenrijker. Oostenrijk droeg 400.000 euro bij aan het museum.
Buiten demonstreerden meer dan duizend mensen tegen de aanwezigheid van de president van Israël, Isaac Herzog, en tegen de aanvallen van het Israëlische leger op de burgerbevolking in Gaza. Het museum liet weten dat Herzog is uitgenodigd omdat hij het nieuwe thuisland van Nederlandse Holocaust-overlevenden vertegenwoordigt. Ook koning Willem-Alexander was bij de opening van het museum aanwezig.
Schwesig (SPD) is voor een tweedaags bezoek in Nederland. Ze wordt begeleid door een handelsdelegatie uit Mecklenburg-Voorpommeren. Maandag brengt Schwesig een bezoek aan demissionair premier Mark Rutte en aan fractievoorzitter van Groenlinks-PvdA, Frans Timmermans. Ook spreekt ze de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Antonie Bruijn. Lees meer bij Deutsche Welle, ORF en Merkur
Lees meer:
Waar gaat het mis in de Duitse economie?
De Duitse economische groei blijft achter. Met deze knelpunten moet een nieuwe regering aan de gang.
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Soapserie 'investeren met de schuldenrem'
Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.
De Duitse e-auto wacht op de parking
Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.
Reacties
Geen reacties aanwezig