Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland, Oostenrijk steunen Holocaustmuseum Amsterdam

Kort nieuws - 11 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Manuela Schwesig, minister-president van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren, heeft zondag een toespraak gehouden bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Ze deed dit als voorzitter van de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, en verving bondspresident Frank-Walter Steinmeier. Duitsland droeg 4 miljoen euro bij aan de bouwkosten van het museum.

Schwesig benadrukte het belang van het gedenken van de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Voor antisemitisme is in Duitsland geen plek, zei ze. Ook de president van Oostenrijk, Alexander van der Bellen, sprak tijdens de bijeenkomst in de Portugese Synagoge. Hij benoemde de bijzondere verantwoordelijkheid van Oostenrijk. Arthur Seyss-Inquart, rijkscommissaris in het bezette Nederland, was een Oostenrijker. Oostenrijk droeg 400.000 euro bij aan het museum.

Buiten demonstreerden meer dan duizend mensen tegen de aanwezigheid van de president van Israël, Isaac Herzog, en tegen de aanvallen van het Israëlische leger op de burgerbevolking in Gaza. Het museum liet weten dat Herzog is uitgenodigd omdat hij het nieuwe thuisland van Nederlandse Holocaust-overlevenden vertegenwoordigt. Ook koning Willem-Alexander was bij de opening van het museum aanwezig.

Schwesig (SPD) is voor een tweedaags bezoek in Nederland. Ze wordt begeleid door een handelsdelegatie uit Mecklenburg-Voorpommeren. Maandag brengt Schwesig een bezoek aan demissionair premier Mark Rutte en aan fractievoorzitter van Groenlinks-PvdA, Frans Timmermans. Ook spreekt ze de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Antonie Bruijn. Lees meer bij Deutsche WelleORF en Merkur

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger