Duitslandweb logo Duitslandweb

EU neemt twijfels over fijnstofnormen niet over

Kort nieuws - 13 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse verkeersminister Scheuer heeft bakzeil gehaald bij de Europese Commissie. Hij stelde de normen voor luchtkwaliteit ter discussie, nadat longartsen in een open brief hadden gezegd dat de Europese normen willekeurig zijn.

Scheuer wil dat de EU onderzoekt of de normen niet te streng zijn. Drie EU-commissarissen hebben Scheuer nu gezamenlijk een brief gestuurd waarin ze de Duitse minister laten weten dat wat hen betreft de schadelijkheid van fijnstof en stikstofoxiden vaststaat. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung, die de brief heeft gezien.

Honderd longartsen stelden in januari in een open brief dat er geen wetenschappelijke basis is voor de Europese luchtkwaliteitsnormen. Door de overschrijding van die normen kondigen steeds meer Duitse steden noodgedwongen dieselverboden af. 

De artsen stelden onder meer dat iemand die een pakje sigaretten per dag rookt, in een paar maanden tijd net zo veel fijnstof en stikstofoxiden opneemt als een 80-jarige in zijn leven met het inademen van de buitenlucht. Die bewering bleek niet te kloppen en de artsen moesten al snel toegeven zich op meerdere punten te hebben verrekend.

Minister Scheuer had zich toen al bij de kritiek van de longartsen aangesloten en een brief gestuurd aan EU-commissaris voor Verkeer Violeta Bulc. Daarin vroeg hij of de EU de normen nog eens kritisch wil toetsen. In het antwoord laten de EU-commissarissen weten dat de normen al sinds vorig jaar tegen het licht worden gehouden - om te kijken of ze wel streng genoeg zijn. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger