Rumoer om verdwijnen Duitse zenders
Kabelexploitant Ziggo schrapt Duitse kanalen van analoge kabel

Achtergrond - 17 juni 2011

Kabelmaatschappij Ziggo stopt deze maand met het analoog doorgeven van Duitse zenders in diverse regio’s in Nederland. Programmaraden, ondernemingen en particuliere klanten lopen te hoop tegen het besluit.

Rumoer om verdwijnen Duitse zenders
© Flickr.com/dailyinvention
Duitse zenders verdwijnen van de kabel

In grote delen van Nederland, waaronder Den Haag, Utrecht, Groningen en Limburg, verdwijnen deze dagen een of meer Duitse zenders van de kabel. Exploitant Ziggo verkleint het analoge aanbod van dertig naar 25 televisiezenders om ruimte te scheppen voor digitale kanalen. De Duitse nationale zenders ARD en ZDF en de in bepaalde delen van het land te ontvangen regionale zenders WDR en NDR zijn daarvan veelal de dupe.

Ontstemdheid

Het begin mei door Ziggo genomen besluit heeft tot grote ontstemdheid geleid bij de programmaraden. Die hadden de Duitse zenders in veel gevallen wel opgenomen in hun adviezen aan de kabelexploitanten. Dat Ziggo die adviezen naast zich neerlegt, noemt de voorzitter van de Programmaraad Limburg “belachelijk”. In deze provincie gaan ZDF en WDR op zwart.

Ziggo voert aan dat deze zenders niet tot de twintig best bekeken zenders in Limburg horen. De programmaraad bestrijdt dit. Uit cijfers van de Nederlandse Publieke Omroep zou blijken dat één op zes Limburgers regelmatig naar Duitse zenders kijkt. Vooral muziekprogramma’s, Krimis en sportevenementen zijn populair.

Geen probleem

De regionale tv-zender RTV Noord-Holland meldt dat ook de toerismebranche klaagt over het verdwijnen van Duitse zenders. Vierhonderd ondernemers in het Noord-Hollandse Zijpe, dat het vooral van het toerisme moet hebben, hebben bij de regionale programmaraad aangedrongen op het behoud van ZDF op de kabel. De verantwoordelijke minister Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft al te kennen gegeven geen probleem te zien in de verkleining van het analoge aanbod.

Ook veel particulieren is de verschraling van het aanbod niettemin een doorn in het oog, zoals blijkt uit de soms felle commentaren onder de berichtgeving over het onderwerp op internet. Al valt daar ook het tegendeel te horen. “We moeten met z’n allen eens inzien, dat het analoge tijdperk écht voorbij is. Er worden toch ook geen beeldbuis-tv’s meer gemaakt,” schrijft Henny op Totaaltv.nl.

Steeds populairder

Ziggo bedient 3,1 miljoen klanten met analoge en digitale televisie. Het verzorgingsgebied van de exploitant is verspreid over heel Nederland. Overal krimpt het analoge aanbod van dertig naar 25, maar het verschilt per regio welke zenders verdwijnen. Op de plek van één analoge zenders passen acht digitale kanalen. Digitale tv wordt steeds populairder. Volgens cijfers van Ziggo zelf had 60 procent van zijn klanten in 2010 een digitaal kabelabonnement.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger