Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers maken zich op voor Walpurgisnacht en 1 mei

Kort nieuws - 30 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op veel plekken in Duitsland zijn de voorbereidingen voor Walpurgisnacht en de 1. Mai in volle gang. In de regio Harz worden tienduizenden mensen verwacht voor de heksenfeesten die op verschillende plekken worden gevierd in de nacht van dinsdag op woensdag.  

De bekendste plek om Walpurgisnacht te vieren is de Brocken; een berg op de grens van voormalig Oost- en West-Duitsland. Maar ook op tientallen andere plekken zijn heksenvuren en dansfeesten. In Berlijn zijn tientallen feesten en komen naar verwachting duizenden mensen samen in het Mauerpark. Walpurgisnacht werd door de Germanen gevierd om het einde van de winter te markeren.

De volgende dag, op 1 mei, vieren vakbonden en arbeiderspartijen de Dag van de Arbeid met manifestaties en demonstraties. Links-radicalen nemen 1 mei als aanleiding voor gewelddadige demonstraties tegen het kapitalisme, vooral in grote steden als Hamburg en Berlijn. Daarbij ontstonden in het verleden in de grote steden vaak hevige rellen, maar de laatste jaren is het rustiger geworden.

Omdat 1 mei een officiële vrije dag is, zijn er overal in het land dorpsfeesten en markten. In het zuiden van het land wordt traditioneel een meiboom opgericht, vaak op het centrale plein van stad of dorp. Ook de 'meisprong' hoort bij de tradities op deze dag: verliefden springen samen over een vuur. 

Lees meer over Walpurgisnacht en meer over de feesten en demonstraties in Berlijn

Lees ook de column van Hanco Jürgens over de Brocken op Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger