
Duitsers vieren 1 mei en Walpurgisnacht
Kort nieuws - 29 april 2025In Duitsland staat de laatste dag van april en de eerste dag van mei in het teken van tradities. In de nacht van 30 april op 1 mei vieren sommige Duitsers Walpurgisnacht. De volgende dag, op 1 mei, wordt op veel dorpspleinen een meiboom opgezet en vieren Duitsers de Dag van de Arbeid. Ook rellen op die dag zijn traditie geworden.
Walpurgisnacht is een eeuwenoud volksfeest dat vooral nog in de regio Harz wordt gevierd. In de nacht van 30 april op 1 mei branden vreugdevuren op de berg Brocken om heksen te verjagen en het kwaad op afstand te houden. Ook elders in Duitsland wordt de nacht gevierd. Duitsers gaan veelal verkleed en spenderen de nacht buiten. Het feest markeert het begin van de lente.
De volgende dag, op 1 mei, wordt op veel dorpspleinen een meiboom opgezet. Dit van oorsprong Germaanse ritueel belichaamt het begin van de lente en staat symbool voor vruchtbaarheid en voorspoed. Het plaatsen van de meiboom gaat gepaard met veel ceremonie. In veel dorpen zijn festiviteiten. Vooral in deelstaten Beieren en Baden-Württemberg is de traditie nog springlevend.
Op 1 mei vieren Duitsers ook een andere belangrijke feestdag: de Dag van de Arbeid. De dag heeft zijn oorsprong in de late 19e eeuw. In het Duitse keizerrijk had de Dag van de Arbeid geen belangrijke rol. Dit veranderde in de Weimarrepubliek toen het uitgroeide tot een nationale feestdag. Ook in nazi-Duitsland en in de DDR was de Dag van de Arbeid een belangrijke feestdag. Beide regimes gebruiken de feestdag als propagandamiddel.
Nu is de Dag van de Arbeid een nationale feestdag waarop de winkels zijn gesloten en de meeste Duitsers vrij zijn. Traditiegetrouw organiseren vakbonden evenementen en demonstraties om aandacht te vragen voor de rechten van werknemers. Daarnaast zijn er ook genoeg activiteiten die draaien om cultuur en gezelligheid, zoals de vele dorpsfeesten, markten en evenementen in parken.
Ook dit jaar verwacht de politie duizenden linksradicale demonstranten tijdens de 1-mei demonstratie in Berlijn. Volgens de organisatie zijn thema’s onder meer de oorlog in Gaza en de arrestatie van voormalige RAF-terroriste Daniela Klette. De politie verwacht geen rellen. Lees meer bij Tagesschau en Lemo
Lees ook op Duitslandweb: de column '1 mei als ritueel in Kreuzberg' van historicus Krijn Thijs uit 2001
Lees meer over 'Maatschappij':

Berlijn opent opvanghuis voor arbeidsmigranten
De onderkomens van arbeidsmigranten in Berlijn zijn soms zo erbarmelijk dat de politie ze er direct weghaalt.

Aantal Duitse kerkgangers blijft dalen
Katholieken vormen de grootste religieuze gemeenschap in Duitsland. Maar steeds meer mensen verlaten de kerk.

Dansen voor Duitsers taboe op Goede Vrijdag
Met Pasen is ingetogenheid wettelijk afgedwongen in Duitsland.

Juridische kennis als wapen tegen rechtspopulisten
Burgermoed #4: Jurist Maximilian Steinbeis maakt de Duitse samenleving alert op de zwakke plekken in de rechtsstaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig