Duitslandweb logo Duitslandweb

'Gundermann' wint Deutscher Filmpreis

Kort nieuws - 6 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De film 'Gundermann' van Andreas Dresen heeft bij de uitreiking van de Deutsche Filmpreis zes Lola's gewonnen, waaronder de gouden Lola voor beste regie. 

'Gundermann' is volgende week te zien in Amsterdam en Delft (zie agenda) in de DIA-filmreeks Deutsches Kino. Dinsdag in Amsterdam woont regisseur Andreas Dresen de filmvertoning bij voor een podiuminterview na afloop.

Gundermann vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Oost-Duitse zanger en graafmachine-machinist Gerhard Gundermann. Die bleef gewoon werken in de bruinkoolmijnen in de Lausitz naast zijn succesvolle carrière in de muziek. Later kwam naar buiten dat hij informant was van de geheime dienst van de DDR, de Stasi.

Regisseur Dresen komt uit Oost-Duitsland en vertelt met de film niet alleen het persoonlijke verhaal van Gundermann, maar laat ook het systeem zien dat zorgde dat kunstenaars in de DDR elkaar bespioneerden en verlinkten.

De Goldene Lola is gedoteerd met 500.000 euro. Alexander Scheer won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in Gundermann. Andere prijzen die de film in de wacht sleepte zijn onder meer Beste kostuum en Beste draaiboek. Lees meer bij Deutsche Welle

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

In museum No Hero in Delden worden 60 werken van Oost-Duitse kunstenaars getoond, iets wat in Duitsland steevast tot debat leidt.


Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

De Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen treedt op 20 april op in Nijmegen, tijdens een avond over klimaatactivisme.


Lees meer

Bergen verzetten in papier

Bergen verzetten in papier

De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich heeft een fascinatie voor landkaarten en bergen. Haar werk is nu te zien in Museum Panorama Mesdag.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger