Duitslandweb logo Duitslandweb

62e Berlinale in teken van omwentelingen
Fukushima, Werner Herzog en Corbijn in Berlijn

Achtergrond - 6 februari 2012 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Berlijn maakt zich op voor de start van de 62e Berlinale, het vermaarde internationale filmfestival. In 10 dagen worden bijna 400 films vertoond, waaronder ook een aantal Nederlandse producties. Maar liefst drie Duitse films dingen mee naar de prestigieuze hoofdprijs, de Gouden Beer.

62e Berlinale in teken van omwentelingen
© Berlinale
Berlijn maakt zich op voor de 62e Berlinale.

De Berlinale staat dit jaar in het teken van ingrijpende veranderingen. Meerdere films houden zich bezig met de kernramp in Fukushima of de Arabische lente. Het festival wordt dit jaar geopend met de Franse, historische film ‘Les adieux à la reine’, over de eerste uren van de Franse Revolutie gezien door de ogen van een bediende aan het hof in Versailles.

De Duitse film is dit jaar sterk vertegenwoordigd op het festival. Met 87 films leveren Duitse regisseurs bijna een kwart van het aanbod. Drie films mogen zich rekenen tot de 18 kanshebbers op één van de hoofdprijzen, de Gouden of Zilveren Beer. ‘Barbara’ van regisseur Christian Petzold gaat over een jonge, vrouwelijke arts die in 1980 de DDR wil verlaten. De film probeert de “melancholie van het afscheidnemen” te vangen. Petzold behoort tot de Berliner Schule, een groep filmmakers die in hun werk het dagelijks leven op een bijna overdreven realistische manier weergeven.

Twee andere kanshebbers zijn ‘Gnade’ van Matthias Glasner en ‘Was bleibt’ van Hans-Christian Schmid. ‘Gnade’ gaat over Maria en Niels die in Noorwegen een nieuw bestaan op proberen te bouwen. Hun leven komt op z’n kop te staan als Maria na een ongeluk met haar auto in paniek doorrijdt. In ‘Was bleibt’ vertelt Schmid over de tegenstrijdigheden binnen één familie waar het de vader voor de wind gaat terwijl de moeder haar dromen heeft opgegeven voor man en kinderen.

Werner Herzog

Nieuwe en opvallende films zijn te zien in de categorie ‘Berlinale Special’. Niet alleen ‘In the Land of Blood and Honey’, een film over Bosnië en het regiedebuut van Angelina Jolie, valt in deze categorie maar ook de nieuwe documentaire van de gerenommeerde Duitse regisseur Werner Herzog. In ‘Death Row’ portretteert hij vier Amerikaanse gevangenen die ter dood zijn veroordeeld. Vorig jaar maakte Herzog ook een documentaire over dit thema. Voor ‘Into the Abyss’ sprak hij twee veroordeelde criminelen en de familie van hun slachtoffers. De film was in 2011 op het IDFA te zien. Regisseuse Doris Dörrie toont in ‘Glück’ de zoektocht naar het geluk van de werkloze punker Kalle en de illegale prostituee Irina.

De Nederlandse film ‘Anton Corbijn Inside Out’ gaat op de Berlinale in première. Deze documentaire over de fotograaf Anton Corbijn werd gemaakt door Klaartje Quirijn. Ze volgde Corbijn drie jaar lang tijdens zijn werk in de hoop te ontdekken wie hij nu eigenlijk is. Corbijn neemt overigens tijdens de Berlinale zitting in de Internationale Jury.

Andere Nederlandse bijdragen zijn de kinderfilms ‘Kauwboy’, de eerste speelfilm van Boudewijn Kooles en ‘Patatje oorlog’ van Nicole van Kilsdonk.

Tags: film, Berlijn

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De bescherming

De bescherming

Op vakantie op Ameland raadt Merlijn Schoonenboom met zijn gezin wie Duitser is en wie Nederlander - en ontdekt een opvallend kledingverschil bij mannen.

Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Met meerdere tentoonstellingen én een belangrijke prijs eert Duitsland kunstenaar Timm Ulrichs.

Lees meer

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Beethoven trekt dit jaar geen volle zalen

Corona zet een streep door veel evenementen van het herdenkingsjaar voor de Duitse componist.

Lees meer

Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst

Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst

Directeur van het Groninger Museum Andreas Blühm vertelt over Oost-Duitse kunst en zijn ervaringen met de DDR.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger