IDFA: Van Werner Herzog tot Sir Fischer
Duitse documentaires op internationaal festival Amsterdam
Achtergrond - 16 november 2011
Vandaag begint de 24e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Bij de vele Duitse producties zijn aardig wat jongeren betrokken, zowel voor als achter de camera. Ook Werner Herzog toont zijn nieuwste films. Duitslandweb maakte een selectie.
De meest in het oog springende naam tussen de Duitse IDFA-producties is die van de Beierse regisseur Werner Herzog. De 69-jarige filmmaker, bekend van de films die hij in de jaren '70 met Klaus Kinski maakte, is met maar liefst twee films aanwezig. De documentaire ‘Into the Abyss’ brengt het leven van de 28-jarige Amerikaan Michael Perry in beeld, die in afwachting is van de doodstraf. Hoewel Herzog zelf een tegenstander van de doodstraf is, maakt hij er geen aanklacht van. Hij schetst daarentegen “het humane perspectief achter een ten diepste inhumaan ritueel”, aldus de website van het IDFA. In ‘Cave of Forgotten Dreams’ filmt Herzog 32 duizend jaar oude grottekeningen. Hij heeft hiervoor toegang gekregen tot Zuid-Franse grotten die 20 duizend jaar afgesloten zijn geweest.
Punkers op de achterbank
Drie jonge rockers uit Hamburg hebben weliswaar nog geen rijbewijs, maar hebben met hun band al wel een platencontract in de wacht gesleept. De scholieren hebben inmiddels al een behoorlijke schare fans opgebouwd en worden in ‘Utopia Ltd.’ op de voet gevolgd. Vanaf de opnames van hun eerste album zien we het hectische leven van de jongens, die alle zeilen moeten bijzetten om hun muzikale integriteit te behouden. Met haar documentairedebuut is Sandra Trostel direct genomineerd in de categorie muziekdocumentaire.
Betaalde genegenheid
Genomineerd voor beste studentenfilm is het door Julian Vogel geregisseerde ‘Tilman in Paradise’. Hierin interviewt en observeert de jonge regisseur het dagelijks leven van de Duitse schoonmaker Tilman Mai. Tilman is een frequent bezoeker van het red light district waar hij niet zozeer seks alswel betaalde genegenheid tracht te vinden. Via deze onorthodoxe weg hoopt de eenzame man toch een diepgaande relatie met een vrouw te ontwikkelen.
‘Nieuwe’ Duitsers
De relatief korte, maar maatschappelijk relevante documentaire ‘Twice as Wise’ volgt twee vrienden met een migrantenachtergrond. De 11-jarige Filip komt oorspronkelijk uit Polen, zijn even oude vriend Serge vluchtte met zijn moeder uit Rwanda naar Duitsland. Deze ‘nieuwe’ Duitsers hebben het niet gemakkelijk in hun tweede thuisland en worden regelmatig geprovoceerd. De film laat de problemen zien die ontstaan in migrantengezinnen waarvan de ouders de nieuwe taal niet machtig zijn.
Politicus zonder moeders steun
Daarnaast is ook ‘Joschka and Sir Fischer’ te zien. In dit ruim 2 uur durende portret wordt het levensverhaal van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer verteld. De politicus van Die Grünen, die in een conservatief christelijk gezin opgroeide, geeft onder meer aan dat hij niet altijd de steun van zijn familie had: “Ik betwijfel of mijn moeder destijds op mij stemde”. De regie is in handen van de met een Oscar-bekroonde regisseur Pepe Danquart.
Andere Duitse producties
In ‘Cinema Jenin’ wordt de renovatie van een oude Palestijnse bioscoop gefilmd. Vanuit het oogpunt van de Duitse regisseur Marcus Vetter wordt de gecompliceerde culturele situatie in Palestina weergegeven. De Duits-Italiaanse productie ‘Peak’ laat zien hoe ondernemers en bewoners van de Alpen met de klimaatveranderingen omgaan. In ‘Dad or a Life’ gaat de Duitse Sandra van Slooten op zoek naar haar Amerikaanse vader die liever geen rol speelt in het leven van zijn dochter. In totaal worden er 24 Duitse (co-)producties getoond tijdens het IDFA.
Het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 27 november. Meer informatie vindt u op de website van het IDFA.
Reacties
Geen reacties aanwezig