IFFR: Van nieuwe Tykwer tot Sauerkrautwestern
Duitse films op het International Film Festival Rotterdam 2011
Achtergrond - 27 januari 2011
De nieuwste film van internationaal talent Tom Tykwer, een DDR-western en veel films over Berlijn. Het aanbod aan Duitse producties op het International Film Festival Rotterdam 2011 is groot. Duitslandweb licht er een paar uit.
Eén van de bekendste namen op het festival is regisseur Tom Tykwer. Zijn nieuwste film ‘Drei’ is “een komische en tragische, speelse en poëtische tocht door een burgerlijk, onconventioneel, schilderachtig Berlijn”, aldus de website van het International Film Festival Rotterdam 2011.
Tykwer vertelt in zijn film het verhaal van Hanna en Simon. Het stel is al twintig jaar samen, totdat ze allebei verliefd worden op dezelfde man. Alle drie proberen ze hun affaires geheim te houden voor de anderen. Maar dan wordt Hanna zwanger.
Na internationale uitstapjes als ‘The Perfume’ en ‘The International’ maakte de filmmaker met ‘Drei’ na tien jaar weer een Duitse productie. De film lijkt qua stijl op ‘Lola rennt’, Tykwers eerste succesfilm, waarin de regisseur eveneens een beeld schetst van een eigentijds Berlijn.
Berlijn
Wie niet genoeg kan krijgen van films over Berlijn, heeft dit jaar een ruime keuze op het filmfestival. De “meest Duitse, meest Berlijnse film van het jaar” is volgens de IFFR-site gemaakt door een Amerikaan. Lawrence Tooley neemt in zijn film ‘Headshots’ de levensstijl van creatieve dertigers in Berlijn onder de loep. De Amerikaan vertelt het verhaal van fotografe Marianne die haar weg zoekt in een stad vol artistieke, gecompliceerde mensen.
Nog meer Berlijn is te zien in ‘Alexanderplatz’ uit 1999, een film van zeven minuten. De korte film laat toevallige voorbijgangers op het Alexanderplatz zien en geeft een mooie sfeerimpressie van het Berlijn van tien jaar geleden. Filmmaakster Claire Hooper toont in ‘Nyx’ de wereld door de ogen van een trippende jongen in een Berlijnse metro. Terug in de tijd ga je met ‘München-Berlin Wanderung’: beelden van een voettocht van München naar Berlijn in 1927.
Machtige bankier en marxisme
Niet Berlijn, maar Frankfurt is het middelpunt in ‘Unter Dir die Stadt’, de nieuwste productie van Christoph Hochhäusler. De film gaat over een affaire tussen een machtige bankier en de vrouw van een bankmedewerker. Hochhäusler, van huis uit architect, besteedt veel aandacht aan het vervreemdende decor van het businesscenter in Frankfurt met veel hoge gebouwen, staal en spiegelend glas.
In ‘Marxism Today’ blikt de Britse videokunstenaar Phil Collins samen met oud-docenten Marxisme-Leninisme en een sportvrouw terug op de DDR. Na de val van de Muur hielden hun beroepen op te bestaan. Een oud-lerares voert nog steeds een stil protest: sinds de dag dat ex-kanselier Kohl Coca-Cola uitdeelde op het Karl Marxplein, heeft ze nooit meer een slok van de frisdank genomen.
DDR-western
Niet nieuw, wel leuk: ‘Die Söhne der Großen Bärin’(1966). Het is de eerste film in een succesvolle reeks westerns die gemaakt is in de DDR. De Oost-Duitse filmstudio DEFA maakte westerns die alleen bestemd waren voor publiek in het Oostblok. Deze DDR-westerns worden ook wel aangeduid met ‘Sauerkrautwesterns’.
Nog meer Duitse films
De overige Duitse producties die op het International Film Festival Rotterdam getoond worden zijn ‘Am anderen Ende’, ‘The anarchist Banker’, ‘Drift’, ‘Gömböc’, ‘In Free Fall’, ‘Maria Theresia und ihre 16 Kinder’, ‘My Joy’, ‘Reconstructing Damon Albarn in Kinshasa’, ‘Six easy Pieces’, ‘Studien zum Untergang der Abendlands’, ‘Der Tod der Maria Malibran’, ‘Variationen’ en ‘Hinter diesen Bergen’.
Het IFFR duurt tot 6 februari. Voor vertoningsdata van de bovengenoemde films zie: www.filmfestivalrotterdam.com.
Reacties
Geen reacties aanwezig