Duitslandweb logo Duitslandweb

Gerechtshof staat doden eendagskuikens voorlopig toe

Kort nieuws - 13 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De hoogste administratieve rechtbank in Duitsland, het Bundesverwaltungsgericht, heeft donderdag bepaald dat de pluimveesector voorlopig mag doorgaan met het massaal doden van pasgeboren haantjes.

Haantjes zijn waardeloos voor de vlees- en eierproductie en worden daarom direct na geboorte vergast of door een hakmachine gedraaid. In Duitsland worden zo jaarlijks ongeveer 45 miljoen eendagskuikens gedood. De praktijk mag doorgaan zolang er nog geen alternatieve werkwijze beschikbaar is, heeft het gerechtshof bepaald.

Momenteel wordt geexperimenteerd met het bepalen van het geslacht van een kuiken, nog in het ei. Met een dunne naald wordt dan een beetje vocht uit het ei gehaald en getest op aanwezigheid van een vrouwelijk hormoon. Als deze methode grootschalig kan worden ingezet, kan het doden van eendagshaantjes alsnog verboden worden omdat het ingaat tegen de dierenbeschermingswet. Het bedrijf dat de methode heeft ontwikkeld, Seleggt GmbH, verwacht dat dit jaar of volgend jaar grootschalige toepassing mogelijk wordt. De machines waarmee de eieren worden getest, worden gemaakt in Nederland, is te lezen op de website van Seleggt.

De zaak kwam voor de rechter door broederijen in Noordrijn-Westfalen. De deelstaatregering had in 2013 bepaald dat het systematische doden in strijd is met het Tierschutzgesetz, de dierenbeschermingswet. Twee broederijen stapten naar de rechter en kregen in eerste instantie ook gelijk. Lees meer bij Tagesschau

Tags: Ethiek, kuikens

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

‘Rechts geweld is echt onrustbarend in Duitsland’

In hun boek 'Zur rechten Zeit' analyseren Duitse historici de opkomst van nationalisme en rechts-radicalisme.

Lees meer

De Duitse patiënt

De Duitse patiënt

In Duitsland is een kwaaltje geen kwaaltje, maar een zorgwekkende last. Daar is het gezondheidssysteem ook naar, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

De afvalscheiding

De afvalscheiding

Afvalscheiding is van groot Duits cultureel belang. Bij de vuilnisbak scheiden goede migranten zich van slechte, aldus Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger