Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst telt recordaantal rechts-extremisten

Kort nieuws - 27 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal rechts-extremisten dat bij de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsshutz bekend is, is hoger dan ooit tevoren. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en het hoofd van de dienst Haldenwang donderdag gemeld.  

In 2018 stonden bij de Verfassungsschutz in totaal 24.100 rechts-extremisten geregisteerd, 100 meer dan in 2017 en daarmee een "nieuw record", aldus Seehofer. Van deze groep zijn 12.700 mensen bereid geweld te gebruiken. Vanwege hun "hoge wapenaffiniteit" zijn deze cijfers "zorgwekkend", aldus de minister. Ter vergelijking: van de linksextremisten - in 2018 in totaal 32.000 - zijn er volgens de Verfassungsschutz 9.000 bereid geweld te gebruiken.

Stephan E., die de moord op CDU-politicus Lübcke heeft bekend, werd niet tot de 12.700 gevaarlijke rechts-extremisten gerekend en was van de radar van de veiligheidsdiensten verdwenen, bleek na zijn arrestatie vorige week.

Rechts-gemotiveerd geweld is het afgelopen jaar eveneens gestegen, blijkt uit het rapport van de Verfassungsschutz dat vandaag werd gepresenteerd. In 2018 werden 1088 geweldsmisdrijven met rechts-extremistische achtergrond gepleegd, in 2017 waren dat er 1054.

De veiligheidsdienst registreerde verder een flinke toename van het aantal Rijksburgers, die de Duitse staat niet erkennen. Dat waren er vorig jaar 19.000, 13 procent meer dan in 2017. Ook deze Reichsbürger vallen op door gebruik van geweld. 950 van hen gelden als extreem-rechts.

Seehofer wil gebruik maken van de mogelijkheid verenigingen te verbieden, zei hij vandaag. Tijdens een vergadering van de binnenlandcommissie van de Bondsdag woensdag had hij volgens Duitse media aangekondigd dat hij neonazi-netwerk Combat 18 wil proberen te verbieden. Dat is de militante tak van neonazi-organisatie Blood and Honour, die in 2000 in Duitsland werd verboden. Maar dat verbod geldt niet voor de structuren en de logo's van Combat 18, schrijft de Tagesspiegel. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.deSpiegel Online en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger