Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst telt recordaantal rechts-extremisten

Kort nieuws - 27 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal rechts-extremisten dat bij de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsshutz bekend is, is hoger dan ooit tevoren. Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en het hoofd van de dienst Haldenwang donderdag gemeld.  

In 2018 stonden bij de Verfassungsschutz in totaal 24.100 rechts-extremisten geregisteerd, 100 meer dan in 2017 en daarmee een "nieuw record", aldus Seehofer. Van deze groep zijn 12.700 mensen bereid geweld te gebruiken. Vanwege hun "hoge wapenaffiniteit" zijn deze cijfers "zorgwekkend", aldus de minister. Ter vergelijking: van de linksextremisten - in 2018 in totaal 32.000 - zijn er volgens de Verfassungsschutz 9.000 bereid geweld te gebruiken.

Stephan E., die de moord op CDU-politicus Lübcke heeft bekend, werd niet tot de 12.700 gevaarlijke rechts-extremisten gerekend en was van de radar van de veiligheidsdiensten verdwenen, bleek na zijn arrestatie vorige week.

Rechts-gemotiveerd geweld is het afgelopen jaar eveneens gestegen, blijkt uit het rapport van de Verfassungsschutz dat vandaag werd gepresenteerd. In 2018 werden 1088 geweldsmisdrijven met rechts-extremistische achtergrond gepleegd, in 2017 waren dat er 1054.

De veiligheidsdienst registreerde verder een flinke toename van het aantal Rijksburgers, die de Duitse staat niet erkennen. Dat waren er vorig jaar 19.000, 13 procent meer dan in 2017. Ook deze Reichsbürger vallen op door gebruik van geweld. 950 van hen gelden als extreem-rechts.

Seehofer wil gebruik maken van de mogelijkheid verenigingen te verbieden, zei hij vandaag. Tijdens een vergadering van de binnenlandcommissie van de Bondsdag woensdag had hij volgens Duitse media aangekondigd dat hij neonazi-netwerk Combat 18 wil proberen te verbieden. Dat is de militante tak van neonazi-organisatie Blood and Honour, die in 2000 in Duitsland werd verboden. Maar dat verbod geldt niet voor de structuren en de logo's van Combat 18, schrijft de Tagesspiegel. Lees meer bij tagesschau.de, Süddeutsche.deSpiegel Online en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger