Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst: aantal extremisten in Duitsland stijgt

Kort nieuws - 9 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal extremistische misdrijven is vorig jaar flink gestegen, zowel bij links als bij rechts. Ook het aantal extremisten stijgt. Dat blijkt uit het jaarrapport van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, dat hoofd van de dienst Haldenwang en minister van Binnenlandse Zaken Seehofer donderdag hebben gepresenteerd. 

Meer dan 22.300 misdrijven hadden in 2019 een extreem-rechtse achtergrond. Dat is bijna 10 procent meer dan in 2018. Het aantal misdrijven met een links-extremistische achtergrond was vorig jaar 6400, een stijging van zelfs 40 procent ten opzichte van 2018.

Wel waren er minder geweldsmisdrijven: 15 procent minder bij extreem-rechts en rond de 10 procent minder bij extreem-links. Dat is opvallend omdat in 2019 CDU-politicus Walter Lübcke werd vermoord door een rechts-extremist en bij een extreem-rechtse aanslag in Halle twee mensen om het leven kwamen. Ook is het aantal antisemitische geweldsmisdrijven toegenomen. Dit toont het gevaar aan van wapenbezit bij rechts-extremisten, aldus de Verfassungsschutz. 

In totaal telt Duitsland 32.080 rechts-extremisten, blijkt uit het rapport. Dat is ongeveer een derde meer dan in 2018, maar dat komt mede omdat voor het eerst de ongeveer 7000 aanhangers van de extreem-rechtse AfD-partijvleugel Der Flügel zijn meegeteld. Der Flügel heeft zichzelf eerder dit jaar opgeheven, maar de Verfassungsschutz houdt aanhangers nog wel in de gaten.

Zo'n 13.000 rechts-extremisten zijn bereid geweld te gebruiken, schat de veiligheidsdienst in. Dat zijn er 300 meer dan in 2018. Duitsland heeft in 2020 drie rechts-extremistische organisaties verboden: de militante neonazi-organisatie Combat 18 in januari, de Reichsbürger-groepering 'Geeinte deutsche Völker und Stämme' in maart en de extreem-rechtse vereniging Nordadler in juni. Rechts-extremisme, antisemitisme en racisme zijn de "grootste bedreiging voor de veiligheid van Duitsland", zei Seehofer bij de presentatie van het rapport. 

Het aantal links-extremisten in Duitsland is gestegen van 32.000 in 2018 naar 33.500 vorig jaar. Extreem-links is veel heterogener dan extreem-rechts, aldus de Verfassungsschutz, ook als het gaat om het gebruik van geweld. In veel gevallen gaat het daarbij om vandalisme. Links-extremisten hebben in 2019 voor honderden miljoenen euro aan schade veroorzaakt, aldus Haldenwang. Maar hij waarschuwde ook dat het aantal mensen dat bereid is geweld tegen personen te gebruiken, bij links toeneemt. Hij noemde specifiek het "toegenomen en losgeslagen geweld" in de "linksextremistische hotspot Leipzig", waar met oud en nieuw rellen waren.

De Verfassungsschutz waarschuwt in haar rapport verder alert te blijven op islamistisch geweld. De afgelopen drie jaar zijn er in Duitsland geen islamistische aanslagen geweest, maar het gevaar is volgens de veiligheidsdienst nog steeds groot. Lees meer bij tagesschau.de, FAZ.net en Spiegel Online of lees het jaarbericht van de Verfassungsschutz 2019 op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger