Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie doet invallen bij 'Rijksburgers'

Kort nieuws - 27 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie is maandag binnengevallen in 25 woningen van vermoedelijke 'Rijksburgers' in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. 

De 31 verdachten horen volgens de politie bij de groeperingen 'Republik Baden', 'Freier Volksstaat Württemberg' en de koepelorganisatie 'Staatenbund Deutsches Reich'. Ze worden beschuldigd van vernielingen en het vervalsen van documenten op grote schaal. Ook zouden ze massaal faxberichten (voorloper van de e-mail) met staatsondermijnende inhoud aan overheidsdiensten hebben gestuurd. Duitse overheden werken nog relatief veel met faxapparaten voor het uitwisselen van documenten en informatie. Wat de invallen hebben opgeleverd was woensdagmiddag nog niet bekendgemaakt.

De zogenoemde Reichsbürger bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is. Zij erkennen alleen het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond. De Duitse veiligheidsdienst schatte hun aantal vorig jaar op 19.000. Ongeveer 950 van hen zijn volgens deze cijfers extreem-rechts. Lees ook: Veiligheidsdienst waarschuwt voor gevaar van Reichsbürger

In maart heeft minister van Binnenlandse Zaken Seehofer de groepering 'Geëinte Deutsche Völker und Stämme' verboden. Die zijn opgevallen door bedreigingen, racisme en antisemitisme. Volgens experts is er veel overlap tussen gewelddadige rechtsextremisten en de Rijksburger-beweging. Lees meer bij Tagesspiegel

Lees ook op Duitslandweb: Reichsbürger ontkennen de Bondsrepubliek

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Wolf polariseert ook in Duitsland

Wolf polariseert ook in Duitsland

De Duitse regering probeert met een dialoogreeks over de wolf de bescherming van wolf en schaap in balans te brengen.


Lees meer

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger