Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie doet invallen bij 'Rijksburgers'

Kort nieuws - 27 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie is maandag binnengevallen in 25 woningen van vermoedelijke 'Rijksburgers' in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. 

De 31 verdachten horen volgens de politie bij de groeperingen 'Republik Baden', 'Freier Volksstaat Württemberg' en de koepelorganisatie 'Staatenbund Deutsches Reich'. Ze worden beschuldigd van vernielingen en het vervalsen van documenten op grote schaal. Ook zouden ze massaal faxberichten (voorloper van de e-mail) met staatsondermijnende inhoud aan overheidsdiensten hebben gestuurd. Duitse overheden werken nog relatief veel met faxapparaten voor het uitwisselen van documenten en informatie. Wat de invallen hebben opgeleverd was woensdagmiddag nog niet bekendgemaakt.

De zogenoemde Reichsbürger bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is. Zij erkennen alleen het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond. De Duitse veiligheidsdienst schatte hun aantal vorig jaar op 19.000. Ongeveer 950 van hen zijn volgens deze cijfers extreem-rechts. Lees ook: Veiligheidsdienst waarschuwt voor gevaar van Reichsbürger

In maart heeft minister van Binnenlandse Zaken Seehofer de groepering 'Geëinte Deutsche Völker und Stämme' verboden. Die zijn opgevallen door bedreigingen, racisme en antisemitisme. Volgens experts is er veel overlap tussen gewelddadige rechtsextremisten en de Rijksburger-beweging. Lees meer bij Tagesspiegel

Lees ook op Duitslandweb: Reichsbürger ontkennen de Bondsrepubliek

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vooruitblik: Duitsland in 2023

Vooruitblik: Duitsland in 2023

De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis zullen in 2023 grote thema’s blijven. In Berlijn worden de verkiezingen van 2021 overgedaan. Een overzicht.


Lees meer

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Van 'Zeitenwende' tot energiecrisis: een terugblik op het Duitse nieuws van het afgelopen jaar.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Wie zijn de samenzweerders, die een gewapende staatsgreep wilden plegen in Duitsland?


Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Adellijke titels zijn in Duitsland alleen nog voor de sier.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger