Duitslandweb logo Duitslandweb

'Reichsbürger' ontkennen de Bondsrepubliek

Achtergrond - 23 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser

Ze weigeren de Bondsrepubliek Duitsland te erkennen en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is: de Reichsbürger zijn een opmerkelijk Duits fenomeen. 
NB: Dit artikel is van 2016Lees meer over de Rijksburgerbeweging in 2022 en de verijdelde staatsgreep

'Reichsbürger' ontkennen de Bondsrepubliek
© Wikimedia/Dirk Ingo Franke/cc
Protest van 'Reichsbürger' voor de Rijksdag in Berlijn in 2013

De Reichsbürger - ook wel bekend als Angehörige des Freistaates Preußen, Selbstverwalter of Germaniten - vormen een heterogene groep. De beweging ontstond in de jaren tachtig en heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een paar honderd aanhangers. (Actualisering 27 juni 2019: De veiligheidsdienst meldde in juni 2019 dat het aantal Rijksburgers sterk is gestegen, naar 19.000. Sinds 2016 houdt de veiligheidsdienst Verfassungsschutz de beweging in de gaten)

Reichsbürger bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek en erkennen in plaats daarvan het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond. Ze vinden dat het huidige democratische bestel na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerde bezettingsmachten is opgedrongen, aldus de Bundeszentrale für Politische Bildung (BpB).

Omdat de Reichsbürger menen dat de Bondsrepubliek niet legitiem is, vinden ze dat ook haar wetten niet geldig zijn. Zo accepteren veel Reichsbürger bijvoorbeeld de autoriteit van officiële instanties zoals de politie niet, houden ze zich niet aan verkeersregels en willen ze geen belasting betalen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze weigeren hun kinderen naar school te sturen.

Rechtsextremisme

Vaak worden Reichsbürger in verband gebracht met rechtsextremisme vanwege hun vaak antisemitische en anti-autoritaire houding. Een deel van de Reichsbürger wordt regelmatig gesignaleerd bij protesten van rechts-extremistische bewegingen. Sommigen zijn inderdaad overtuigd neonazi en ontkennen de Holocaust, anderen hangen bijvoorbeeld esoterisch gedachtegoed aan of willen een Duits Rijk met een koning, aldus de BpB.

Sommige Reichsbürger zijn overtuigd neonazi, anderen hangen esoterisch gedachtegoed aan of willen een Duits Rijk met een koning

Een bekende Reichsbürger is voormalig RAF-terrorist Horst Mahler. Ook zanger Xavier Naidoo sympathiseert met de ideeën van de Reichsbürgerbewegung. Op de dag van de Duitse eenheid in 2014 trad hij tijdens een bijeenkomst van de Reichsbürger in Berlijn op, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), wat hem veel kritiek opleverde.

De laatste maanden duikt de term regelmatig op in de Duitse media. Ex-politieman Volker S. werd eerder deze maand veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor een overval op een deurwaarder en misbruik van politie-uniform, meldt de FAZ. Hij richtte in 2012 het Deutsche-Polizei-Hilfswerk op, een burgerwacht waarbij veel Reichsbürger zijn aangesloten en die haar eigen wetten wil handhaven. Leden van de beweging gingen in Meißen in de buurt van Dresden meerdere malen in bedrieglijk echt lijkende politie-uniformen de straat op. 

Politiehandboek

In de buurt van Kaiserslautern in Zuidwest-Duitsland hield de politie eind vorig jaar een automobilist aan die zijn nummerbord op z’n kop op zijn auto had gemonteerd. Toen de politie vroeg waarom hij dat gedaan had, antwoordde de man dat toch “alles door de Geallieerden op zijn kop was gezet’’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. De man weigerde vervolgens zijn rijbewijs te overhandigen en legitimeerde zichzelf met een identiteitsbewijs van een zelfverzonnen overheidsinstantie.

Reichsbürger houden zich niet aan verkeersregels en willen geen belasting betalen

In Velten in de buurt van Berlijn kregen veel inwoners begin maart een vreemde brief in de bus. De officieel-uitziende brief met de titel ‘Formblatt zur Personalausweisrückgabe’ bevatte een formulier, in te vullen door de geadresseerde, met een verzoek aan de overheid het identiteitsbewijs terug te nemen. Volgens de Märkische Allgemeine Zeitung is deze actie opgezet door Reichsbürger die van mening zijn dat het land een bedrijf van bezetters is en de burgers ambtenaren van de staat. Ze noemen dat in de brief een vorm van slavernij.

Naar aanleiding van dergelijke incidenten wordt er op dit moment in Brandenburg gewerkt aan een handboek voor politieagenten, waarin staat hoe ze het best met Reichbürger om kunnen gaan. De politie maakt daarvoor gebruik van adviezen van de Brandenburgse Verfassungsschutz: “Het is zinloos, met Reichsbürger te discussiëren” en “Reichsbürger die beledigen en bedreigen, moeten onmiddellijk strafrechtelijk worden vervolgd.”

Reacties

Roger - 7 december 2022 13:17

@ Anthonij Apperlo:
hopelijk is uw Duits beter? (Hoffentlich ist Ihr Deutsch besser?)

Reageer
Anthonij Apperlo - 13 november 2022 23:41

hoe is de wet in Berlijn als mensen niet bij hun geld kan komen en zo moet ze eerst een boete betalen dat ze dan aan hen geld kan komen en zo en hoe gaat het als mensen niet in het ziekenfonds zitten en dat ze wel gepareerd moet worden hoe gaat het dat allemaal in zijn werk van de wet of de staat want ik ken iemand die wel geld heeft er hij mag er niet bij om dat hij eerst 2100 euro moet betallen dat hij vrij stelling krijg dat hij het zo haart nodig heeft om dat zijn moeder gepareerd moet

Reageer
Albert Kort - 8 juli 2021 17:28

Deze week in Die Zeit interessant verhaal over de Rijksburger Reiner Oberuber die naar Paraguay is geëmigreerd en al meer dan een jaar in de gevangenis zit op beschuldiging van verwaarlozing van zijn stiefdochter die in 2020 spoorloos is verdwenen. Uiteraard gaat de beschuldigde ervan uit dat er tegen hem een complot wordt gesteund. Steun van de regering wijst hij af. Die regering erkent hij immers niet.

Reageer
e van lith - 29 augustus 2020 08:34

Als vrije burger herken ik deze mensen wel. Steeds meer overheden worden de vijand van hun eigen volk. Neem nu China, Rusland, Turkije, USA, Wit Rusland, maar waarom zou dit niet gelden voor ons eigen land en Duitsland. Een uitdijende overheid is het grootste gevaar voor burgers, en gelukkig komen sommige groepen zoals de Reichsburger en Viruswaarheid tenminste nog in actie.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger