Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Achtergrond - 22 mei 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik

In Frankfurt am Main is dinsdag het proces begonnen tegen de vermoedelijke leiders van de groep die een staatsgreep wilde plegen in Duitsland. De groep rond Heinrich XIII Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen en met een schaduwleger de macht over te nemen in Duitsland. Ze worden gerekend tot de Reichsbürger-beweging.

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen
© DIA/Lynn Stroo
De Rijksburgergroep rond Prinz Reuss wilde o.a. met een aanval op de Bondsdag in Berlijn de regering omver werpen.

De groep noemt zichzelf 'Patriotische Union'. Ze zouden van plan zijn geweest om de Rijksdag binnen te vallen, parlementariërs gevangen te nemen en de regering omver te werpen. Hun voorbereidingen waren al ruim een jaar aan de gang toen de politie op 7 december 2022 meer dan 150 invallen deed en het netwerk oprolde.

In totaal zijn 27 verdachten aangeklaagd, een van hen is intussen overleden. De zaak is verdeeld over drie gerechtshoven, in Stuttgart, Frankfurt en München. Eind april begon in Stuttgart de eerste zaak, tegen negen verdachten van de militaire tak van de groep.

In Frankfurt staan de leiders van de groep terecht, meldt nieuwssite ZDF Heute. Onder hen is de zakenman Heinrich XIII Prinz Reuß, nazaat van een adellijke familie. Hij komt er al enkele jaren voor uit dat hij de Reichsbürger-beweging aanhangt. Prinz Reuß heeft een jachtslot in Thüringen waar hij samenkwam met de leiders van de groep om de plannen te bespreken.

De zeventiger zou volgens de aanklagers na de geplande machtsovername een nieuwe regering aanvoeren. De posten in deze schaduwregering, die de groep zelf een Rat (raad) noemde, waren al verdeeld. De oud-militair Rüdiger von P. zou verantwoordelijk worden voor het alternatieve leger dat de groep aan het opbouwen was. Hij probeerde nieuwe mensen te rekruteren, ook binnen leger en politie. De militaire structuur was al behoorlijk uitgewerkt en ook had de groep al bijna 400 vuurwapens in bezit. 

Het voormalig Bondsdaglid van de AfD en oud-rechter Birgit Malsack-Winkemann zou volgens de aanklacht verantwoordelijk worden voor justitie. Ook zij staat in Frankfurt terecht. Malsack-Winkemann had toegang tot de Bondsdag en had met leden van de groep het gebouw al verkend. Een oud-politieman had de post Binnenlandse Zaken in de schaduwregering. Hij had volgens justitie samen met anderen al verschillende kazernes van het leger verkend. In Frankfurt staat ook een financieel adviseur terecht die de groep aan geld hielp. De vriendin van Prinz Reuß, een vrouw van Russische afkomst, hielp de groep aan contacten met Rusland. De groep zou herhaaldelijk steun hebben gezocht bij Rusland voor haar plannen.

Volgens de aanklagers zijn bij de doorzoekingen ook ongeveer honderd geheimhoudings-verklaringen gevonden. Wie zich niet aan de geheimhouding hield, riskeerde de doodstraf. Ook had de groep lijsten met vijanden opgesteld. Justitie gaat er van uit dat de groep bereid was mensen te vermoorden. De meeste leden wordt het vormen van een terroristische vereniging en het voorbereiden van hoogverraad ten laste gelegd. Een van de verdachten wordt ook poging tot moord ten laste gelegd omdat hij bij zijn arrestatie op een politieman schoot.

Reichsbürger-beweging

De Reichsbürger - ook wel bekend als Angehörige des Freistaates Preußen, Selbstverwalter of Germaniten - vormen een heterogene beweging. Sommigen vormen kleine groepjes, anderen zijn eenlingen en weer anderen sluiten zich aan bij de grotere groepen zoals 'Königreich Deutschland'. Wat Rijksburgers gemeen hebben is dat ze de Bondsrepubliek niet erkennen. 

De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren enorm gegroeid, van rond tienduizend aanhangers in 2016 tot ongeveer 23.000 in 2022, volgens veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Ongeveer 2300 van de Reichsbürger en Selbstverwalter schatte de Verfassungsschutz in 2022 in als 'op geweld gericht'; ze hebben eerder geweld gebruikt of vallen op door dreigementen, geweldsverheerlijking of gewelddadige ideologie. 

Leden van de groep die nu terechtstaat, waren in de ban van verschillende complottheoriën, zoals die van Qanon. Ze geloofden in een elite die kinderen zou ontvoeren en meenden dat Duitsland geregeerd werd door buitenlandse mogendheden. Sommigen van hen waren geradicaliseerd via de coronaprotestbeweging.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten

Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.


Lees meer

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag

Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.


Lees meer

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Veilige haven voor migranten in neonazi-bolwerk

Chemnitz heeft een grote neonazi-scene. Alina zette er - samen met anderen - een buurthuis op voor inwoners met migratie-achtergrond.


Lees meer

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger